Składniki:
udka kurczaka całe 4 duże,
przyprawa Paella z orzechami Royal Brand 1 opakowanie,
kucharek 1 łyżka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
z ud kurczaka odciąć nadmiar tłustej skóry i kuperki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym
każde udo natrzeć olejem nalanym ciut na dłoni, włożyć do miski
mieszankę przypraw Paella z orzechami wymieszać i wsypać na uda, ponacierać z każdej strony, do oleju się dobrze przyklei, schować do lodówki na kilka godzin
włożyć do naczynia żaroodpornego do zimnego piekarnika, grzanie góra/dół, nastawić na 200 C i piec pod przykryciem 50 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 160 C z 5 minut
kurczak jest bardzo smaczny i na ciepło i na zimno, z tłuszczyku można zrobić sos lub polać nim ziemniaki...................SMACZNEGO!!!
26.08.2016
24.08.2016
Składniki:
ziemniaki 8 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cząber 1 łyżka, przyprawa do pizzy 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka
ziemniaki średniej wielkości dobrze wyszorować szczoteczką pod zimną wodą, wytrzeć do sucha
w każdy wkłuć po środku wzdłuż grubszy patyk do szaszłyka, ostrym nożem zacząć nacinanie ziemniaka obracając go w paseczki dość cienkie, rozsunąć spiralkę
ułożyć na blaszce, posmarować olejem olejem wymieszanym z przyprawami
wstawić do zimnego piekarnika elektrycznego, nastawić na 220 C i piec około 35 minut
zrobiłam je pierwszy raz, nacinanie mi trochę nierówno wyszło /nabiorę wprawy/, ale za to smakowały wybornie............SMACZNEGO!!!
ziemniaki 8 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cząber 1 łyżka, przyprawa do pizzy 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka
ziemniaki średniej wielkości dobrze wyszorować szczoteczką pod zimną wodą, wytrzeć do sucha
w każdy wkłuć po środku wzdłuż grubszy patyk do szaszłyka, ostrym nożem zacząć nacinanie ziemniaka obracając go w paseczki dość cienkie, rozsunąć spiralkę
ułożyć na blaszce, posmarować olejem olejem wymieszanym z przyprawami
wstawić do zimnego piekarnika elektrycznego, nastawić na 220 C i piec około 35 minut
zrobiłam je pierwszy raz, nacinanie mi trochę nierówno wyszło /nabiorę wprawy/, ale za to smakowały wybornie............SMACZNEGO!!!
23.08.2016
Składniki:
woda 3 litry, fasolka szparagowa 1/2 kg, ziemniaki 6 sztuk, kostka rosołowa 2 sztuki, masło 1/4 kostki, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, papryka czerwona 2 sztuki, cukinia 1 większa, serek topiony 200 gram, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, natka pietruszki 1 pęczek
w garnku gotować fasolkę szparagową żółtą i zieloną z ziemniakami z 15 minut
w tym czasie na maśle podsmażyć pokrojone: cebule, pieczarki, papryki, cukinię i dodać wszystko do zupy, włożyć kostkę serka topionego, do smaku doprawić kucharkiem , pieprzem mielonym, gotować z 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, podawać ze śmietaną lub jogurtem - zupa jest lekka, aromatyczna i smakuje na ciepło i na letnio...........SMACZNEGO!!!
woda 3 litry, fasolka szparagowa 1/2 kg, ziemniaki 6 sztuk, kostka rosołowa 2 sztuki, masło 1/4 kostki, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, papryka czerwona 2 sztuki, cukinia 1 większa, serek topiony 200 gram, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, natka pietruszki 1 pęczek
w garnku gotować fasolkę szparagową żółtą i zieloną z ziemniakami z 15 minut
w tym czasie na maśle podsmażyć pokrojone: cebule, pieczarki, papryki, cukinię i dodać wszystko do zupy, włożyć kostkę serka topionego, do smaku doprawić kucharkiem , pieprzem mielonym, gotować z 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, podawać ze śmietaną lub jogurtem - zupa jest lekka, aromatyczna i smakuje na ciepło i na letnio...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 2 sztuki, pieczarki 40 dag, cukinia 1 mała, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, jajka 1 sztuka, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba
na gorącym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i podsmażać z 5 minut na większym ogniu mieszając do odparowania wody, na koniec wsypać kucharka, paprykę ostrą, bułkę tartą i wymieszać, zostawić do wystudzenia
ciasto francuskie rozwinąć na papierze, na środku ciasta rozłożyć warzywa, nożem ponacinać paski 2 cm i nakładać paski na warzywa
ciasto posmarować na wierzchu i bokach roztrzepanym jajkiem, posypać obficie kminem czarnym, piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C i piec z 35 minut na ciemno złoty kolor - pyszne na kolację do popicia barszczykiem czerwonym, smakuje na ciepło i zimno............SMACZNEGO!!!
olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 2 sztuki, pieczarki 40 dag, cukinia 1 mała, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, jajka 1 sztuka, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba
na gorącym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i podsmażać z 5 minut na większym ogniu mieszając do odparowania wody, na koniec wsypać kucharka, paprykę ostrą, bułkę tartą i wymieszać, zostawić do wystudzenia
ciasto francuskie rozwinąć na papierze, na środku ciasta rozłożyć warzywa, nożem ponacinać paski 2 cm i nakładać paski na warzywa
ciasto posmarować na wierzchu i bokach roztrzepanym jajkiem, posypać obficie kminem czarnym, piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C i piec z 35 minut na ciemno złoty kolor - pyszne na kolację do popicia barszczykiem czerwonym, smakuje na ciepło i zimno............SMACZNEGO!!!
Składniki:
marynata klasyczna Prymat 1 opakowanie, żeberka 1,5 kg/cielęce, cebula 5 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 1/2 szklanki
żeberka pokroić na porcje, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do większej miski, wsypać cebulę pokrojoną w piórka, wsypać całą przyprawę do mięs i wymieszać, przykryte schować do lodówki najlepiej na całą noc
przed pieczeniem wszystko ostrożnie przełożyć do rękawa, tak, aby nie popękał od kości, wlać wodę wymieszaną z kucharkiem, pieprzem, zawiązać i włożyć rękaw do blaszki
piekarnik elektryczny, wstawić do zimnego piekarnika, grzanie góra/dół, ustawić temp. na 220 C i piec około 40 minut, temp. zmniejszyć na 180 C i piec z 30 minut, po przestygnięciu rozciąć rękaw w misce, żeberka wyjąć na talerz a z wywaru można zrobić sos: wsypać z 1-2 łyżki mąki i blenderem zmiksować do zagęszczenia sosu na większym ogniu - żeberka są kruche, soczyste...........SMACZNEGO!!!
marynata klasyczna Prymat 1 opakowanie, żeberka 1,5 kg/cielęce, cebula 5 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 1/2 szklanki
żeberka pokroić na porcje, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do większej miski, wsypać cebulę pokrojoną w piórka, wsypać całą przyprawę do mięs i wymieszać, przykryte schować do lodówki najlepiej na całą noc
przed pieczeniem wszystko ostrożnie przełożyć do rękawa, tak, aby nie popękał od kości, wlać wodę wymieszaną z kucharkiem, pieprzem, zawiązać i włożyć rękaw do blaszki
piekarnik elektryczny, wstawić do zimnego piekarnika, grzanie góra/dół, ustawić temp. na 220 C i piec około 40 minut, temp. zmniejszyć na 180 C i piec z 30 minut, po przestygnięciu rozciąć rękaw w misce, żeberka wyjąć na talerz a z wywaru można zrobić sos: wsypać z 1-2 łyżki mąki i blenderem zmiksować do zagęszczenia sosu na większym ogniu - żeberka są kruche, soczyste...........SMACZNEGO!!!
22.08.2016
Składniki:
woda 2 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki/drobiowe, kucharek 1 łyżka, masło 1/4 kostki, pomidory 1,5 kg/miękkie, makaron zacierkowy 250 gram, pieprz czarny mielony - do smaku, koperek 1 pęczek, śmietana gęsta - ile potrzeba
zagotować wodę z rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyzną, zielem angielskim, liściem laurowym, kostkami rosólu drobiowego, kucharkiem
umyte pomidory pokroić na kawałki i dzbanie blendera dokładnie zmiksować, na dwa razy miksowałam tę ilość pomidorów, wyszło mi w sumie ok 2 litry
wlać pomidory do wywaru, dodać masło i zagotować, wsypać z 3/4 opakowania makaronu zacierki i gotować do miękkości zacierek
dodać pieprz mielony, posiekany koperek, podawać ze śmietaną lub jogurtem - zupa jest smaczna i syta...........SMACZNEGO!!!
woda 2 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki/drobiowe, kucharek 1 łyżka, masło 1/4 kostki, pomidory 1,5 kg/miękkie, makaron zacierkowy 250 gram, pieprz czarny mielony - do smaku, koperek 1 pęczek, śmietana gęsta - ile potrzeba
zagotować wodę z rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyzną, zielem angielskim, liściem laurowym, kostkami rosólu drobiowego, kucharkiem
umyte pomidory pokroić na kawałki i dzbanie blendera dokładnie zmiksować, na dwa razy miksowałam tę ilość pomidorów, wyszło mi w sumie ok 2 litry
wlać pomidory do wywaru, dodać masło i zagotować, wsypać z 3/4 opakowania makaronu zacierki i gotować do miękkości zacierek
dodać pieprz mielony, posiekany koperek, podawać ze śmietaną lub jogurtem - zupa jest smaczna i syta...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
kapusta czerwona 1 średnia, smalec 1/4 kostki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, goździki 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka
kapustę czerwoną dość drobno pokroić do większej miski, zalać wrzącą wodą, zostawić na 15 minut w tym czasie kilka razy zamieszać, odlać wodę z miski
w garnku na gorącym smalcu zeszklić pokrojoną cebulę w kostkę, dodać pokrojone w kostkę jabłka bez skórki, wsypać kucharka, goździki, cynamon, ziele i liść laurowy, cukier i podsmażać na złocisty kolor
wsypać do garnka sparzoną kapustę, wymieszać, wlać wodę, ocet, przyprawę w płynie i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty, wsypać pieprz mielony i mąkę, szybko wymieszać do zagęstnienia kapusty - kapusta jest smaczna jako dodatek do obiadów różnych............SMACZNEGO!!!
kapusta czerwona 1 średnia, smalec 1/4 kostki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, goździki 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka
kapustę czerwoną dość drobno pokroić do większej miski, zalać wrzącą wodą, zostawić na 15 minut w tym czasie kilka razy zamieszać, odlać wodę z miski
w garnku na gorącym smalcu zeszklić pokrojoną cebulę w kostkę, dodać pokrojone w kostkę jabłka bez skórki, wsypać kucharka, goździki, cynamon, ziele i liść laurowy, cukier i podsmażać na złocisty kolor
wsypać do garnka sparzoną kapustę, wymieszać, wlać wodę, ocet, przyprawę w płynie i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty, wsypać pieprz mielony i mąkę, szybko wymieszać do zagęstnienia kapusty - kapusta jest smaczna jako dodatek do obiadów różnych............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)