Składniki:
kapusta czerwona 1 średnia,
smalec 1/4 kostki,
cebula 1 sztuka,
jabłka 2 sztuki,
ząbki czosnku 2 sztuki,
kucharek 1 łyżka,
cynamon 1 łyżeczka,
goździki 4 sztuki,
liście laurowe 1 sztuka,
ziele angielskie 3 sztuki,
cukier 2 łyżki,
woda 1 szklanka,
ocet jabłkowy 2 łyżki,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku,
pieprz czarny mielony - do smaku,
mąka pszenna 1 łyżka
kapustę czerwoną dość drobno pokroić do większej miski, zalać wrzącą wodą, zostawić na 15 minut w tym czasie kilka razy zamieszać, odlać wodę z miski
w garnku na gorącym smalcu zeszklić pokrojoną cebulę w kostkę, dodać pokrojone w kostkę jabłka bez skórki, wsypać kucharka, goździki, cynamon, ziele i liść laurowy, cukier i podsmażać na złocisty kolor
wsypać do garnka sparzoną kapustę, wymieszać, wlać wodę, ocet, przyprawę w płynie i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty, wsypać pieprz mielony i mąkę, szybko wymieszać do zagęstnienia kapusty - kapusta jest smaczna jako dodatek do obiadów różnych............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz