Składniki:
świeże piersi kurczaka 3 podwójne większe,
jajka 3 sztuki "L",
olej rzepakowy 2 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
sól ziołowa 2 łyżeczki,
przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie,
tymianek 2 łyżeczki,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
bułka tarta 1 szklanka,
mąka krupczatka 1 szklanka
Świeże, podwójne piersi z kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, z każdej piersi ostrym nożem ściąć 2-3 porcje, dłonią na woreczku foliowym delikatnie naciskać aby lekko się rozbiły.
W misce wymieszać olej rzepakowy, jajka, przyprawę do drobiu pikantną, solą ziołową, tymianek, sok z cytryny, porcje piersi włożyć do marynaty i dobrze je wmieszać w marynatę, schować do lodówki na 3 godziny.
Mąkę krupczatkę wymieszać z tartą bułką.
Piersi obtaczać w bułce z mąką i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju na średnim ogniu, usmażone odkładać na talerz i smażyć kolejną porcję piersi - soczyste piersi z kurczaka z patelni mają chrupiącą panierkę, są delikatne, aromatyczne i doskonale smakują na ciepły obiad i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
29.03.2022
28.03.2022
Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
przyprawa do piernika 1 łyżka,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
marchew 3 sztuki większe,
orzeszki ziemne 100 gram,
jabłka 2 sztuki
galaretka wiśniowa 3 opakowania, jogurt naturalny 2 opakowania po 380 gram jedno, czekolada gorzka 100 gram, kakao do posypania - ile potrzeba
Do misy robota dodać cukier, jajka i utrzeć do białości na "kogel mogel", wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, rozdrobnioną w rozdrabniaczu marchewkę (lub starta na drobnych oczkach tarki), wlać olej i połączyć składniki.
Wsypać rozdrobnione orzeszki ziemne, jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy.
Wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.
Galaretki wymieszać w 600 ml gorącej wody, wystudzić do prawie stężenia, wymieszać z zimnym jogurtem.
Ciasto dobrze wystudzone (najlepiej upiec wieczorem na następny dzień) przekroić na dwie części.
Jedną część ciasta można zwilżyć dwie części np. herbatą z cytryną 3/4 szklanki, posmarować połową galaretki, nakryć drugim ciastem.
Zimną czekoladę (do zamrażarki na 30 minut) nożykiem pościnać na wiórki i dodać do reszty galaretki, rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać kakao, schować do lodówki - bardzo smaczne ciasto marchewkowe z jabłkami, orzechami, galaretka jogurtowa doskonale komponuje się z ciastem, jest wilgotne, aromatyczne........SMACZNEGO!!!
galaretka wiśniowa 3 opakowania, jogurt naturalny 2 opakowania po 380 gram jedno, czekolada gorzka 100 gram, kakao do posypania - ile potrzeba
Do misy robota dodać cukier, jajka i utrzeć do białości na "kogel mogel", wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, rozdrobnioną w rozdrabniaczu marchewkę (lub starta na drobnych oczkach tarki), wlać olej i połączyć składniki.
Wsypać rozdrobnione orzeszki ziemne, jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy.
Wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.
Galaretki wymieszać w 600 ml gorącej wody, wystudzić do prawie stężenia, wymieszać z zimnym jogurtem.
Ciasto dobrze wystudzone (najlepiej upiec wieczorem na następny dzień) przekroić na dwie części.
Jedną część ciasta można zwilżyć dwie części np. herbatą z cytryną 3/4 szklanki, posmarować połową galaretki, nakryć drugim ciastem.
Zimną czekoladę (do zamrażarki na 30 minut) nożykiem pościnać na wiórki i dodać do reszty galaretki, rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać kakao, schować do lodówki - bardzo smaczne ciasto marchewkowe z jabłkami, orzechami, galaretka jogurtowa doskonale komponuje się z ciastem, jest wilgotne, aromatyczne........SMACZNEGO!!!
27.03.2022
Składniki:
boczek świeży na roladę 1,5 kg,
papryka słodka 1 opakowanie,
papryka ostra 2 łyżeczki,
kucharek 3 łyżki,
cząber 1 łyżka,
czosnek granulowany 2 łyżki,
majeranek 1 opakowanie,
smalec 1 łyżeczka,
woda 2 szklanki,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka
Świeży, mało tłusty płat boczku bez kości mocno natrzeć paprykami, kucharkiem, czosnkiem, cząbrem, majerankiem.
Boczek ciasno zawinąć w roladę i mocno obwiązać grubszą nicią (ja zwykłe nici łączę w 5 nitek) tak, aby rolada była stabilna, schować do lodówki na całą noc.
W garnku szybkowara stopić smalec i zrumienić roladę z każdej strony, potem dodać ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 55 minut.
W szybkowarze mocno wystudzić boczek, wyjąć na talerz, usunąć nici, kroić w plasterki, smalec i galaretka do posmarowania pieczywa - najlepsze domowe mięsko do pieczywa, wieprzowy boczek świeży jest dobrym mięsem do takich domowych wyrobów.........SMACZNEGO!!!
Świeży, mało tłusty płat boczku bez kości mocno natrzeć paprykami, kucharkiem, czosnkiem, cząbrem, majerankiem.
Boczek ciasno zawinąć w roladę i mocno obwiązać grubszą nicią (ja zwykłe nici łączę w 5 nitek) tak, aby rolada była stabilna, schować do lodówki na całą noc.
W garnku szybkowara stopić smalec i zrumienić roladę z każdej strony, potem dodać ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 55 minut.
W szybkowarze mocno wystudzić boczek, wyjąć na talerz, usunąć nici, kroić w plasterki, smalec i galaretka do posmarowania pieczywa - najlepsze domowe mięsko do pieczywa, wieprzowy boczek świeży jest dobrym mięsem do takich domowych wyrobów.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
makaron 400 gram opakowanie,
szpinak świeży 3 pęczki lub 1 opakowanie mrożony,
masło 1 łyżka,
cebula 1 sztuka średnia + cukier 1 łyżeczka,
ząbki czosnku 6 sztuk,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
śmietana 18% 100 gram,
mleko 1/2 litra,
mozzarella 2 kulki duże
Świeży szpinak dobrze opłukać pod zimną wodą, drobno pokroić (ja kroję nożyczkami do miski) liście i łodyżki.
W garnku na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na złoty kolor, wsypać szpinak pokrojony (jeśli mam mrożony to go odmrażam), wymieszać, dodać przeciśnięty z praski czosnek, podsmażać z 5 minut na średnim ogniu, mieszać.
Dodać sól, pieprz mielony, pokrojoną drobno mozzarellę, wlać śmietanę, mleko i mieszać na średnim ogniu do rozpuszczenia się mozzarelli.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, wylać na durszlak, odcedzić i wsypać do szpinaku, wymieszać - bardzo szybki, tani, łatwy, smaczny obiad ze szpinakiem w roli głównej, nasze ulubione danie na szybki obiad........SMACZNEGO!!!
Świeży szpinak dobrze opłukać pod zimną wodą, drobno pokroić (ja kroję nożyczkami do miski) liście i łodyżki.
W garnku na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na złoty kolor, wsypać szpinak pokrojony (jeśli mam mrożony to go odmrażam), wymieszać, dodać przeciśnięty z praski czosnek, podsmażać z 5 minut na średnim ogniu, mieszać.
Dodać sól, pieprz mielony, pokrojoną drobno mozzarellę, wlać śmietanę, mleko i mieszać na średnim ogniu do rozpuszczenia się mozzarelli.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, wylać na durszlak, odcedzić i wsypać do szpinaku, wymieszać - bardzo szybki, tani, łatwy, smaczny obiad ze szpinakiem w roli głównej, nasze ulubione danie na szybki obiad........SMACZNEGO!!!
26.03.2022
Składniki:
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda 1/2 łyżeczki,
cukier 3/4 szklanki,
kakao 3 łyżki,
olej rzepakowy 200 ml,
mleko 150 ml,
jajka 3 sztuki "L"
masa kakaowa: palma 12,5 gram, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 2 łyżki, cukier puder 3 łyżki, czekolada 100 gram, jajka 1 sztuka "L"
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao, jajka, olej rzepakowy, mleko i mikserem wszystko utrzeć na gładką masę.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i piec w na grzanym piekarniku 190C, grzanie góra/dół do suchego patyczka 45 minut.
W czasie pieczenia do garnuszka dodać palmę i stopić, lekko wystudzić i dodać kakao, cukier puder, mąkę, czekoladę kuleczki lub zmiksowaną w rozdrabniaczu tabliczkę czekolady, jajko i rózgą wszystko wymieszać.
Zaraz po upieczeniu nie wyłączać piekarnika, otworzyć piekarnik, ciasto ponakłuwać widelcem.
Na wierzch ciasta wyłożyć masę kakaową i piec dalej z 12 minut, ciasto wystudzić dobrze i przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, smaczne, szybkie ciasto murzynek mocno kakaowy, ciasto jest doskonałe na różne okazje i te duże i te małe.......SMACZNEGO!!!
masa kakaowa: palma 12,5 gram, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 2 łyżki, cukier puder 3 łyżki, czekolada 100 gram, jajka 1 sztuka "L"
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao, jajka, olej rzepakowy, mleko i mikserem wszystko utrzeć na gładką masę.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i piec w na grzanym piekarniku 190C, grzanie góra/dół do suchego patyczka 45 minut.
W czasie pieczenia do garnuszka dodać palmę i stopić, lekko wystudzić i dodać kakao, cukier puder, mąkę, czekoladę kuleczki lub zmiksowaną w rozdrabniaczu tabliczkę czekolady, jajko i rózgą wszystko wymieszać.
Zaraz po upieczeniu nie wyłączać piekarnika, otworzyć piekarnik, ciasto ponakłuwać widelcem.
Na wierzch ciasta wyłożyć masę kakaową i piec dalej z 12 minut, ciasto wystudzić dobrze i przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, smaczne, szybkie ciasto murzynek mocno kakaowy, ciasto jest doskonałe na różne okazje i te duże i te małe.......SMACZNEGO!!!
25.03.2022
Składniki:
jabłka szara reneta 2 kg,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
cukier 5 łyżek
mąka tortowa 1,5 szklanki, kasza manna 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, palma zimna 250 gram
lukier cynamonowy: cukier puder 1,5 szklanki, cynamon 1 łyżka, woda gorąca 3-4 łyżki, orzeszki ziemne zmielone 100 gram, cukier puder do p[osypania - ile potrzeba
Jabłka obrane zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski, wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem.
Mąkę, cukier, kaszę manną, proszek do pieczenia wymieszać w misce, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, połowę suchej masy wsypać do formy, na wierzchu poukładać plasterki połowy palmy, wyłożyć wymieszane w misce jabłka i nie ugniatać tylko delikatnie wygładzić wierzch.
Na jabłkach rozsypać resztę suchej masy, resztę plasterków palmy i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, po upieczeniu w formie dobrze wystudzić w chłodnym miejscu.
Wymieszać cukier puder, cynamon, gorącą wodę na gładki nie za mocno gęsty lukier.
Polać lukrem wierzch ciasta, wygładzić i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo szybka, łatwa, tania, mało pracochłonna szarlotka sypana, smakowitym dodatkiem jest lukier cynamonowy z orzeszkami.........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 1,5 szklanki, kasza manna 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, palma zimna 250 gram
lukier cynamonowy: cukier puder 1,5 szklanki, cynamon 1 łyżka, woda gorąca 3-4 łyżki, orzeszki ziemne zmielone 100 gram, cukier puder do p[osypania - ile potrzeba
Jabłka obrane zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski, wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem.
Mąkę, cukier, kaszę manną, proszek do pieczenia wymieszać w misce, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, połowę suchej masy wsypać do formy, na wierzchu poukładać plasterki połowy palmy, wyłożyć wymieszane w misce jabłka i nie ugniatać tylko delikatnie wygładzić wierzch.
Na jabłkach rozsypać resztę suchej masy, resztę plasterków palmy i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, po upieczeniu w formie dobrze wystudzić w chłodnym miejscu.
Wymieszać cukier puder, cynamon, gorącą wodę na gładki nie za mocno gęsty lukier.
Polać lukrem wierzch ciasta, wygładzić i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo szybka, łatwa, tania, mało pracochłonna szarlotka sypana, smakowitym dodatkiem jest lukier cynamonowy z orzeszkami.........SMACZNEGO!!!
24.03.2022
Składniki:
leszcz świeży około 2,5 kg,
przyprawa do ryb 1/2 opakowania,
sok z 1 cytryny,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól 3/4 łyżeczki,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
Świeżego leszcza oczyścić z wnętrzności, zeskrobać łuski, opłukać i wyfiletować na d wa płaty, usunąć ości-z reszty ryby po filetowaniu ugotowałam zupę.
Płaty pokroić na mniejsze porcje, opłukać w zimnej wodzie , osuszyć ręcznikiem papierowym.
Filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą do ryb i pieprzem mielonym, solą, schować do lodówki na godzinę.
Na gorącym oleju smażyć obtoczone w mące filety na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Usmażone filety odłożyć na talerz, smażyć następne porcje ryby - filety świeżego leszcza delikatnie przyprawione przyprawą do ryb i smażone na patelni są doskonałe na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa.......SMACZNEGO!!!
Świeżego leszcza oczyścić z wnętrzności, zeskrobać łuski, opłukać i wyfiletować na d wa płaty, usunąć ości-z reszty ryby po filetowaniu ugotowałam zupę.
Płaty pokroić na mniejsze porcje, opłukać w zimnej wodzie , osuszyć ręcznikiem papierowym.
Filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą do ryb i pieprzem mielonym, solą, schować do lodówki na godzinę.
Na gorącym oleju smażyć obtoczone w mące filety na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Usmażone filety odłożyć na talerz, smażyć następne porcje ryby - filety świeżego leszcza delikatnie przyprawione przyprawą do ryb i smażone na patelni są doskonałe na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa.......SMACZNEGO!!!
23.03.2022
Składniki:
leszcz świeży cały około 2,5 kg,
woda do zupy 2 litry,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
ziemniaki 5 sztuk średnie,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
kucharek 1 łyżeczka,
sol 1,5 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Świeżego i sporego leszcza dobrze oskrobać z łusek, odciąć do zupy ogon, płetwy, z głowy usunąć oczy, rybę wyfiletować, do zupy dodać kręgosłup z resztkami mięsa, i dobrze opłukać.
Zalać w garnku wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu (rybę gotować na małym ogniu, wywar nie będzie mętny) z 20 minut, ugotowane części ryby wyjąć cedzakiem na talerz i wystudzić.
Do wywaru dodać rozdrobnioną włoszczyznę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,, wsypać kucharka i gotować do miękkości ziemniaków.
Obrane mięso ugotowanej ryby obrać i dodać do zupy, pieprz mielony, natkę pietruszki, zdjąć z ognia - nasza ulubiona zupa rybna, jest lekka, zdrowa i jest to dobry sposób na wykorzystanie ryby po filetowaniu, takie domowe "zero waste", również jako postna zupa.........SMACZNEGO!!!
Świeżego i sporego leszcza dobrze oskrobać z łusek, odciąć do zupy ogon, płetwy, z głowy usunąć oczy, rybę wyfiletować, do zupy dodać kręgosłup z resztkami mięsa, i dobrze opłukać.
Zalać w garnku wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu (rybę gotować na małym ogniu, wywar nie będzie mętny) z 20 minut, ugotowane części ryby wyjąć cedzakiem na talerz i wystudzić.
Do wywaru dodać rozdrobnioną włoszczyznę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,, wsypać kucharka i gotować do miękkości ziemniaków.
Obrane mięso ugotowanej ryby obrać i dodać do zupy, pieprz mielony, natkę pietruszki, zdjąć z ognia - nasza ulubiona zupa rybna, jest lekka, zdrowa i jest to dobry sposób na wykorzystanie ryby po filetowaniu, takie domowe "zero waste", również jako postna zupa.........SMACZNEGO!!!
21.03.2022
Składniki:
kapusta włoska 2 główki średnie,
ryż 3 woreczki,
mielona łopatka 60 dag,
jajka 2 sztuki "M",
kucharek 3 łyżki,
pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 4 sztuki,
cebula 2 sztuki średnie + 4 łyżki oleju + 1 łyżeczka cukru
sos: wywar z gołąbków, woda 3 szklanki, przecier pomidorowy 100 gram, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, sól do smaku
Z kapusty włoskiej wydrążyć głąb, włożyć do wrzącej wody z olejem (lepiej liście schodzą z główki) główkę kapusty i ściągać liście kapusty, z wystudzonych liści ściąć na płasko gruby nerw.
Ryż ugotować w nie solonej wodzie, odlać na durszlak, wsypać do miski, dodać jajka, mieloną łopatkę, pieprz mielony czarny i ziołowy, kucharka, podsmażoną na oleju z cukrem pokrojoną cebulę, wszystko ręką dobrze wyrobić do połączenia składników.
Na każdy liść nakładać łyżką porcję farszu i ciasno zawijać w rulony.
Na patelni na oleju gorącym podsmażać z każdej strony gołąbki.
Do szybkowara włożyć rozkładane sitko (nie przypali się kapusta), układać w szybkowarze gołąbki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 25 minut, dobrze gołąbki wystudzić, wyjąć na talerz, wywar przelać do mniejszego garnka, dodać przecier pomidorowy, mąkę, śmietanę, wodę i mieszać rózgą do zagęszczenia sosu - gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara są delikatne, aromatyczne, szybko gotowe, aby je wyjąć z szybkowara gotuję wieczorem aby do rana dobrze wystygły, zimne przy wyjmowaniu są całe, ciepłe się rozwalają, z wywaru pyszny sos.........SMACZNEGO!!!
sos: wywar z gołąbków, woda 3 szklanki, przecier pomidorowy 100 gram, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, sól do smaku
Z kapusty włoskiej wydrążyć głąb, włożyć do wrzącej wody z olejem (lepiej liście schodzą z główki) główkę kapusty i ściągać liście kapusty, z wystudzonych liści ściąć na płasko gruby nerw.
Ryż ugotować w nie solonej wodzie, odlać na durszlak, wsypać do miski, dodać jajka, mieloną łopatkę, pieprz mielony czarny i ziołowy, kucharka, podsmażoną na oleju z cukrem pokrojoną cebulę, wszystko ręką dobrze wyrobić do połączenia składników.
Na każdy liść nakładać łyżką porcję farszu i ciasno zawijać w rulony.
Na patelni na oleju gorącym podsmażać z każdej strony gołąbki.
Do szybkowara włożyć rozkładane sitko (nie przypali się kapusta), układać w szybkowarze gołąbki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 25 minut, dobrze gołąbki wystudzić, wyjąć na talerz, wywar przelać do mniejszego garnka, dodać przecier pomidorowy, mąkę, śmietanę, wodę i mieszać rózgą do zagęszczenia sosu - gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara są delikatne, aromatyczne, szybko gotowe, aby je wyjąć z szybkowara gotuję wieczorem aby do rana dobrze wystygły, zimne przy wyjmowaniu są całe, ciepłe się rozwalają, z wywaru pyszny sos.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)