Składniki:
jabłka szara reneta 2 kg,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
cukier 5 łyżek
mąka tortowa 1,5 szklanki,
kasza manna 1,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
palma zimna 250 gram
lukier cynamonowy: cukier puder 1,5 szklanki,
cynamon 1 łyżka,
woda gorąca 3-4 łyżki,
orzeszki ziemne zmielone 100 gram,
cukier puder do p[osypania - ile potrzeba
Jabłka obrane zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski, wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem.
Mąkę, cukier, kaszę manną, proszek do pieczenia wymieszać w misce, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, połowę suchej masy wsypać do formy, na wierzchu poukładać plasterki połowy palmy, wyłożyć wymieszane w misce jabłka i nie ugniatać tylko delikatnie wygładzić wierzch.
Na jabłkach rozsypać resztę suchej masy, resztę plasterków palmy i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, po upieczeniu w formie dobrze wystudzić w chłodnym miejscu.
Wymieszać cukier puder, cynamon, gorącą wodę na gładki nie za mocno gęsty lukier.
Polać lukrem wierzch ciasta, wygładzić i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo szybka, łatwa, tania, mało pracochłonna szarlotka sypana, smakowitym dodatkiem jest lukier cynamonowy z orzeszkami.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz