Składniki:
świeże piersi kurczaka 3 podwójne większe,
jajka 3 sztuki "L",
olej rzepakowy 2 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
sól ziołowa 2 łyżeczki,
przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie,
tymianek 2 łyżeczki,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
bułka tarta 1 szklanka,
mąka krupczatka 1 szklanka
Świeże, podwójne piersi z kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, z każdej piersi ostrym nożem ściąć 2-3 porcje, dłonią na woreczku foliowym delikatnie naciskać aby lekko się rozbiły.
W misce wymieszać olej rzepakowy, jajka, przyprawę do drobiu pikantną, solą ziołową, tymianek, sok z cytryny, porcje piersi włożyć do marynaty i dobrze je wmieszać w marynatę, schować do lodówki na 3 godziny.
Mąkę krupczatkę wymieszać z tartą bułką.
Piersi obtaczać w bułce z mąką i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju na średnim ogniu, usmażone odkładać na talerz i smażyć kolejną porcję piersi - soczyste piersi z kurczaka z patelni mają chrupiącą panierkę, są delikatne, aromatyczne i doskonale smakują na ciepły obiad i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz