Składniki:
boczek świeży na roladę 1,5 kg,
papryka słodka 1 opakowanie,
papryka ostra 2 łyżeczki,
kucharek 3 łyżki,
cząber 1 łyżka,
czosnek granulowany 2 łyżki,
majeranek 1 opakowanie,
smalec 1 łyżeczka,
woda 2 szklanki,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka
Świeży, mało tłusty płat boczku bez kości mocno natrzeć paprykami, kucharkiem, czosnkiem, cząbrem, majerankiem.
Boczek ciasno zawinąć w roladę i mocno obwiązać grubszą nicią (ja zwykłe nici łączę w 5 nitek) tak, aby rolada była stabilna, schować do lodówki na całą noc.
W garnku szybkowara stopić smalec i zrumienić roladę z każdej strony, potem dodać ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 55 minut.
W szybkowarze mocno wystudzić boczek, wyjąć na talerz, usunąć nici, kroić w plasterki, smalec i galaretka do posmarowania pieczywa - najlepsze domowe mięsko do pieczywa, wieprzowy boczek świeży jest dobrym mięsem do takich domowych wyrobów.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz