Składniki:
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda 1/2 łyżeczki,
cukier 3/4 szklanki,
kakao 3 łyżki,
olej rzepakowy 200 ml,
mleko 150 ml,
jajka 3 sztuki "L"
masa kakaowa: palma 12,5 gram,
kakao 2 łyżki,
mąka tortowa 2 łyżki,
cukier puder 3 łyżki,
czekolada 100 gram,
jajka 1 sztuka "L"
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao, jajka, olej rzepakowy, mleko i mikserem wszystko utrzeć na gładką masę.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i piec w na grzanym piekarniku 190C, grzanie góra/dół do suchego patyczka 45 minut.
W czasie pieczenia do garnuszka dodać palmę i stopić, lekko wystudzić i dodać kakao, cukier puder, mąkę, czekoladę kuleczki lub zmiksowaną w rozdrabniaczu tabliczkę czekolady, jajko i rózgą wszystko wymieszać.
Zaraz po upieczeniu nie wyłączać piekarnika, otworzyć piekarnik, ciasto ponakłuwać widelcem.
Na wierzch ciasta wyłożyć masę kakaową i piec dalej z 12 minut, ciasto wystudzić dobrze i przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, smaczne, szybkie ciasto murzynek mocno kakaowy, ciasto jest doskonałe na różne okazje i te duże i te małe.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz