Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
przyprawa do piernika 1 łyżka,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
marchew 3 sztuki większe,
orzeszki ziemne 100 gram,
jabłka 2 sztuki
galaretka wiśniowa 3 opakowania,
jogurt naturalny 2 opakowania po 380 gram jedno,
czekolada gorzka 100 gram,
kakao do posypania - ile potrzeba
Do misy robota dodać cukier, jajka i utrzeć do białości na "kogel mogel", wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, rozdrobnioną w rozdrabniaczu marchewkę (lub starta na drobnych oczkach tarki), wlać olej i połączyć składniki.
Wsypać rozdrobnione orzeszki ziemne, jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy.
Wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.
Galaretki wymieszać w 600 ml gorącej wody, wystudzić do prawie stężenia, wymieszać z zimnym jogurtem.
Ciasto dobrze wystudzone (najlepiej upiec wieczorem na następny dzień) przekroić na dwie części.
Jedną część ciasta można zwilżyć dwie części np. herbatą z cytryną 3/4 szklanki, posmarować połową galaretki, nakryć drugim ciastem.
Zimną czekoladę (do zamrażarki na 30 minut) nożykiem pościnać na wiórki i dodać do reszty galaretki, rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać kakao, schować do lodówki - bardzo smaczne ciasto marchewkowe z jabłkami, orzechami, galaretka jogurtowa doskonale komponuje się z ciastem, jest wilgotne, aromatyczne........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale już trzeć marchew dużo mniej :D Mimo wszystko chętnie się skuszę i wypróbuję Twój przepis, Twoje ciasto wygląda apetycznie :)
Można też wykorzystać resztki z wyciskania soku, pozdrawiam😉
Prześlij komentarz