1.12.2021
Składniki temperatura pokojowa = cukier, miękki tłuszcz, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, gęsto poukładać ćwiartki śliwek (duże śliwki przekroić na połowę, usunąć pestki i połówki przekroić jeszcze na połowę) skórką do dołu.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.
Cukier puder wymieszać z kwaskiem cytrynowym i gorącą wodą, polać wierzch ciasta, zostawić do zastygnięcia lukru - bardzo mocno śliwkowe ciasto ucierane, ciasto jest lekkie, delikatne, nasączone sokiem z pieczonych śliwek i kwaskowatym lukrem.........SMACZNEGO!!!
29.11.2021
Duże piersi z kurczaka pokroić na cieńsze kotlety, w misce wymieszać jogurt, kucharka, paprykę słodką, czosnek granulowany, pieprz mielony, natkę pietruszki, kotlety w marynacie dobrze wymieszać i do lodówki na kilka godzin.
Kotlety z marynatą obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mąką.
Od razu opanierowane kotlety kłaść porcjami na gorący olej rzepakowy.
Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, po usmażeniu wszystkie kotlety dać do patelni i nakryć pokrywką, duisić z 5 minut na średnim ogniu - doskonałe kotlety z piersi kurczaka, marynowane w jogurcie z przyprawami są doskonałe i na ciepło na obiad i na zimno z pieczywem........SMACZNEGO!!!
23.11.2021
kruszonka: mąka tortowa 1 szklanka, cukier 1/2 szklanki, masło miękkie 100 gram
Śliwki opłukać, przeciąć na połowę, usunąć pestkę, i połówki śliwek pokroić na 2 części.
W misie robota rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki letniego mleka i zostawić na 20 minut pod przykryciem.
Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, startą skórkę z cytryny, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 2 minuty ciasto.
Następnie wlać stopiony tłuszcz z mlekiem i wyrabiać z 6 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do 3 silikonowych keksówek (lub 1 duża forma 34x25 cm), na cieście ułożyć ćwiartki śliwek skórką do dołu.
Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę, posypać śliwki kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formie ciasto wystudzić - pyszna drożdżówka, lekka, puszysta, śliwki bardzo soczyste , jędrne w drożdżówce z chrupiącą kruszonką smakują wybornie.........SMACZNEGO!!!
Włoszczyznę obrać, umyć i w rozdrabniaczu zmiksować razem z nacią selera, kalafior opłukać i pokroić na małe kawałki.
Wodę zagotować z kostką rosołową, wsypać włoszczyznę, kalafior, ziele angielskie, gotować na średnim ogniu z 25 minut.
Jajka, mleko mąkę wymieszać do "bez gródek"rózgą.
Wlać do zupy mieszając do zagęszczenia, dodać paprykę ostrą, sól, pieprz mielony.
Na patelni stopić masło, wsypać opłukany i posiekany koperek, podsmażać z 2 minuty, mieszać.
Dodać wszystko do zupy, tylko zagotować i zdjąć z ognia. Można dodać do zupy na talerzu ziemniaki ugotowane lub makaron, ryż - ta zupa jest bardzo aromatyczna, pachnąca koperkiem, lekka i jednocześnie sycąca, dzięki ostrej papryce rozgrzewająca, bez mięsna na maśle, mleku........SMACZNEGO!!!
22.11.2021
Składniki temperatura pokojowa = z białek ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli.
Osobno utrzeć żółtka, cukier, cukier wanilinowy do białości, dodać jogurty, wsypać budyń waniliowy, kaszkę manną i połączyć składniki.
Dodać ubitą pianę i mikserem na wolnych obrotach wmieszać w masę jogurtową.
Silikonowe keksówki 20 cm, do foremek wlać ciasto, wygładzić wierzch łyżką.
Na wierzchu sernika położyć truskawki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, następnie na termoobiegu w 160C piec 8 minut, w foremkach sernik mocno wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik z jogurtów jest bardzo delikatny, lekki, z dodatkiem truskawek smakuje wyśmienicie, jest nie mocno kaloryczny........SMACZNEGO!!!
17.11.2021
olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, czosnek 6 ząbków, papryka 3 sztuki, marchew 8 sztuk średnie, papryka węgierska 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, sól 2-3 łyżeczki, cukier 3 łyżki, ocet 1/2 łyżeczki
Fasolę moczyć całą noc w wodzie, rano odlać wodę, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut.
Do garnka wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojoną w kostkę cebule, posypać cukrem i podsmażać na złocisto, pod koniec wsypać ząbki czosnku posiekane i podsmażać jeszcze z 1 minutę.
Paprykę oczyścić z gniazdka, pokroić w kostkę i wsypać do cebuli, podsmażać z 3 minuty.
Marchewkę obraną zetrzeć na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu (lub ręcznie na tarce grubsze oczka), wsypać do garnka, wymieszać, podsmażać z 5 minut na średnim ogniu.
Wsypać paprykę węgierską, paprykę słodką, pieprz mielony, pieprz ziołowy, sól, wymieszać.
Wlać z szybkowara fasolę z wywarem do warzyw, wymieszać.
Gotować z 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem, na koniec dodać cukier, ocet, wymieszać i zdjąć z ognia. - bardzo smaczna, rozgrzewająca, sycąca fasolowa z marchewką, papryką. Jest bez mięsa, idealnie smakuje do pieczywa.......SMACZNEGO!!!
jajka 2 sztuki "M", bułka tarta 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, olej rzepakowy do smażenia
Makaraon ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić z wody i w garnku zostawić pod przykryciem do następnego dnia w chłodnym miejscu.
Na oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, pokrojone ząbki czosnku, dodać kostkę rosołową i do miękkości papryki podsmażać bez dodawania wody, dodać natkę pietruszki, wystudzić.
Dodać do makaronu, dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i dokładnie ręką wyrobić.
Formować nie za grube kotlety i smażyć na rumiano z każdej strony - idealny pomysł na pyszne kotlety bez mięsne. Najlepiej pasuje makaron nitka ugotowany wieczorem na następny dzień. Doskonale smakują i na ciepło i na zimno, warto je zrobić.......SMACZNEGO!!!
13.11.2021
Składniki:
skrzydełka kurczaka 1 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, papryka słodka 2 łyżki, papryka ostra 2 łyżeczki, papryka wędzona 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, woda 1/2 szklankiSkrzydełka kurczaka oczyścić, opłukać, odciąć końcówki "lotki" (można je wykorzystać do zupy,zamrozić), do miski wlać olej rzepakowy, wsypać mąkę ziemniaczaną, kucharka, paprykę słodką i ostrą, sok z cytryny, wymieszać, włożyć skrzydełka i mocno natrzeć marynatą, schować do lodówki na noc.
Garnek rozgrzać i włożyć do garnka skrzydełka z marynatą, z każdej strony podsmażyć, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości skrzydełek.
Podawać do pieczywa lub z ryżem, smakują na ciepło i na zimno - bardzo smaczne, soczyste, aromatyczne skrzydełka kurczaka w marynacie paprykowej duszone, są szybko i łatwo przygotowane.........SMACZNEGO!!!
12.11.2021
lukier: puder cukier 1,5 - 2 szklanki, sok z 1 pomarańczy
Składniki temperatura pokojowa = do miski dodać żółtka, cukier i mikserem utrzeć do białości na "kogel mogel".
Dodać twaróg śmietankowy bez mielenia, gęste jogurty, budyń waniliowy z mąką ziemniaczaną, kaszę manną.
Pomarańcze sparzyć i zetrzeć skórkę z obu pomarańczy do masy serowej.
Z jednej pomarańczy wycisnąć sok do masy serowej i mikserem krótko połączyć składniki.
Dodać na sztywno ubitą pianę z białek i mikserem na wolnych obrotach pianę wmieszać w masę serową.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dnie ułożyć gęsto (zostawić 8 sztuk) delicje czekoladą do góry.
Na delicje wyłożyć masę serową, wygładzić wierzch i położyć pozostałe delicje, delikatnie je wcisnąć w masę serową.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut do suchego patyczka, po upieczeniu zostawić na 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Cukier puder dobrze wymieszać z wyciśniętym sokiem z pomarańczy i rozsmarować na serniku.
Sernik najlepiej upiec wieczorem na następny dzień - ten sernik jest obłędnie delikatny,lekki, mocno pomarańczowy, delicje pomarańczowe dodają mocniejszego smaku, sernik jest bez tłuszczu..........SMACZNEGO!!!