Składniki:
woda 3 litry,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
kalafior 1 sztuka średni,
kostka rosołowa 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól 2 łyżeczki,
masło 2 łyżki,
koperek 2 pęczki,
jajka 2 sztuki "M",
mąka 2 łyżki,
mleko 1/2 litra
Włoszczyznę obrać, umyć i w rozdrabniaczu zmiksować razem z nacią selera, kalafior opłukać i pokroić na małe kawałki.
Wodę zagotować z kostką rosołową, wsypać włoszczyznę, kalafior, ziele angielskie, gotować na średnim ogniu z 25 minut.
Jajka, mleko mąkę wymieszać do "bez gródek"rózgą.
Wlać do zupy mieszając do zagęszczenia, dodać paprykę ostrą, sól, pieprz mielony.
Na patelni stopić masło, wsypać opłukany i posiekany koperek, podsmażać z 2 minuty, mieszać.
Dodać wszystko do zupy, tylko zagotować i zdjąć z ognia. Można dodać do zupy na talerzu ziemniaki ugotowane lub makaron, ryż - ta zupa jest bardzo aromatyczna, pachnąca koperkiem, lekka i jednocześnie sycąca, dzięki ostrej papryce rozgrzewająca, bez mięsna na maśle, mleku........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz