Składniki:
śliwki duże 1 kg,
drożdże świeże 5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta,
jajka 3 sztuki "L",
mleko 1 szklanka,
cytryna 1 sztuka,
masło 100 gram + 1/2 szklanki mleka
kruszonka: mąka tortowa 1 szklanka,
cukier 1/2 szklanki,
masło miękkie 100 gram
Śliwki opłukać, przeciąć na połowę, usunąć pestkę, i połówki śliwek pokroić na 2 części.
W misie robota rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki letniego mleka i zostawić na 20 minut pod przykryciem.
Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, startą skórkę z cytryny, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 2 minuty ciasto.
Następnie wlać stopiony tłuszcz z mlekiem i wyrabiać z 6 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do 3 silikonowych keksówek (lub 1 duża forma 34x25 cm), na cieście ułożyć ćwiartki śliwek skórką do dołu.
Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę, posypać śliwki kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formie ciasto wystudzić - pyszna drożdżówka, lekka, puszysta, śliwki bardzo soczyste , jędrne w drożdżówce z chrupiącą kruszonką smakują wybornie.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz