Składniki:
fasola jaś 50 dag opakowanie + woda 3 litry+ziele angielskie 5 sztuk+liście laurowe 3 sztuki+kostka rosołowa 2 sztuki
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 2 sztuki,
cukier 1 łyżeczka,
czosnek 6 ząbków,
papryka 3 sztuki,
marchew 8 sztuk średnie,
papryka węgierska 2 łyżeczki,
papryka słodka 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
sól 2-3 łyżeczki,
cukier 3 łyżki,
ocet 1/2 łyżeczki
Fasolę moczyć całą noc w wodzie, rano odlać wodę, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut.
Do garnka wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojoną w kostkę cebule, posypać cukrem i podsmażać na złocisto, pod koniec wsypać ząbki czosnku posiekane i podsmażać jeszcze z 1 minutę.
Paprykę oczyścić z gniazdka, pokroić w kostkę i wsypać do cebuli, podsmażać z 3 minuty.
Marchewkę obraną zetrzeć na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu (lub ręcznie na tarce grubsze oczka), wsypać do garnka, wymieszać, podsmażać z 5 minut na średnim ogniu.
Wsypać paprykę węgierską, paprykę słodką, pieprz mielony, pieprz ziołowy, sól, wymieszać.
Wlać z szybkowara fasolę z wywarem do warzyw, wymieszać.
Gotować z 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem, na koniec dodać cukier, ocet, wymieszać i zdjąć z ognia.
- bardzo smaczna, rozgrzewająca, sycąca fasolowa z marchewką, papryką. Jest bez mięsa, idealnie smakuje do pieczywa.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz