19.10.2021
Pęczki botwinki dobrze opłukać pod zimną wodą, odciąć malutkie buraczki, liście i łodyżki nożyczkami drobno kroić do garnka, wlać rosół (lub wodę i kostki rosołowe), zagotować.
Buraczki w rozdrabniaczu zmiksować i dodać do botwinki, gotować z 15 minut, dodać soli, pieprz mielony, cukier, ocet jabłkowy.
Mleko wymieszać z mąką, śmietaną i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia i zdjąć z ognia.
Słoninkę wędzoną drobno pokroić i z posiekaną cebulką usmażyć, polać nią ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, posypać koperkiem.
Na tłuszczu po słoninie usmażyć jajka sadzone, posolić i popieprzyć. - bardzo smaczny obiad, botwinka jest bardzo szybko gotowa, podana z ziemniakami i jajkiem sadzonym jest sycącym posiłkiem.......SMACZNEGO!!!
18.10.2021
Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, w zimnej wystudzić, obrać i tłuczkiem do ziemniaków pognieść.
Pieczarki obrane drobno pokroić i z drobno posiekaną cebulą bez soli usmażyć na oleju rzepakowym do odparowania płynu.
Pieczarki dodać do jajek, dodać posiekaną natkę pietruszki, kucharka, pieprz mielony, tartą bułkę, jajka i dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Formować kotlety, obtaczać w tartej bułce , kłaść na gorący olej rzepakowy na patelni.
Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu - pyszne kotlety jarskie jajeczno-pieczarkowe, doskonale smakują na ciepło ale również na zimno np z sosem czosnkowym.........SMACZNEGO!!!
16.10.2021
szpinak mrożony 2 opakowania,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 1 sztuka mniejsza,
schab pieczony 30 dag,
kostka rosołowa 1 sztuka,
czosnek 1 główka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
woda 2 szklanki,
śmietana słodka 12% 200 ml,
makaron spaetzle 1/2 opakowania
Wykorzystałam resztkę schabu pieczonego w rękawie do pieczywa - schab pokrojony drobno z cebulką, kostką rosołową podsmażyć na oleju.
Ząbki obrane czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do mięska, podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu.
Dodać odmrożony szpinak, paprykę ostrą i podsmażać z 2 minuty, wlać wodę, gotować z 4 minuty, na koniec wlać śmietanę i tylko zagotować, zdjąć z ognia, do smaku posolić.
Makaron spaetzle ugotować do miękkości w osolonej wodzie do miękkości, ugotowany wylać na durszlak, odcedzić dobrze i dodać do szpinaku, wymieszać - szybki, łatwy, smaczny, nie drogi obiad lub kolacja z makaronem spatzle w sosie szpinakowy, z mięskiem schabowym......SMACZNEGO!!!
13.10.2021
Składniki o temperaturze pokojowej = do miski wbić jajka, wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać palmę i mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto.
Na ciasto gęsto rozsypać obrany i pokrojony w kawałeczki rabarbar.
Piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane kakaowe, z rabarbarem smakuje wyśmienicie i jest na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!
11.10.2021
papryka 10 sztuk średnie, czosnek i główka duża, sól 2 łyżeczki, pomidory 4 sztuki duże miękkie
Do miski włożyć zmieloną łopatkę, moczoną w wodzie bułkę odciśniętą z wody, pokrojoną cebulę, jajka, kucharka, tartą bułkę, czarnuszkę, pieprz mielony czarny i dobrze ręką wyrobić na kleistą masę.
Formować okrągłe kotlety, obtaczać w mące, kłaść na gorący smalec na patelni, widelcem trochę spłaszczyć kotlety i smażyć na rumiano.
Kotlety wyłożyć na talerz, odlać nadmiar tłuszczu z patelni i trochę zostawić, wsypać na patelnię pokrojoną w kawałeczki paprykę, smażyć co jakiś czas zamieszać, dodać pokrojone ząbki czosnku, wsypać sól i smażyć z 5 minut.
Wsypać pokrojone w kostkę pomidory (pomidory dodadzą płynu, dlatego nie dolewamy wody) i smażyć z 15 minut, dodać soli, pieprz mielony, paprykę ostrą, podawać z kotletem z mielonym - bardzo smaczne kotlety z łopatki mielonej, z dodatkiem czarnuszki smakują doskonale, dodatek duszonej papryki z czosnkiem jest dobrym dodatkiem........SMACZNEGO!!!
10.10.2021
Kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na porcje.
Do miski wsypać przyprawę pikantną do drobiu, wlać przyprawę w płynie, pieprz mielony, czosnek granulowany i wymieszać.
Włożyć porcje kurczaka i mocno natrzeć z każdej strony, schować do lodówki na całą noc.
Do rękawa włożyć kurczaka, dodać oczyszczone, pokrojone papryki na połowę, rękaw zawiązać i włożyć do foremki, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, kurczaka piec 50 minut.
Następnie rękaw rozciąć na środku, papryki odsunąć na boki i piec w termoobiegu na 150C 25 minut, kurczak się przypiecze, wywar jest idealnym sosem - kurczak pieczony w rękawie jest szybciej gotowy, jest soczysty, dzięki dodaniu papryki jest aromatyczny i smakuje na ciepło i na zimno.......SMACZNEGO!!!
8.10.2021
Z kapusty usunąć zbędne liście, przekroić główkę na 4 części, powycinać głąb i twarde zgrubienia, kapustę drobno pokroić.
Z papryk usunąć gniazdka nasienne, opłukać i pokroić w kostkę.
Do garnka wlać wywar z szybkowara po schabowym mięsie, dodać kapustę, paprykę, wymieszać, dodać pieprz ziołowy, dusić pod przykryciem do miękkości kapusty z 40 minut na średnim ogniu.
Do smaku dodać sól, cukier, ocet jabłkowy, wymieszać.
Na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia - na szybko duszona kapusta biała z papryka na wywarze ze schabu z szybkowara, idealna kapusta do pieczywa czy do ziemniaków.........SWMACZNEGO!!!
5.10.2021
Do misy robota wsypać przesianą mąkę, suche drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy i wymieszać składniki.
Dodać jajka, letnie mleko, olej rzepakowy i wyrabiać ciasto z 7 minut.
Misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Forma silikonowa 26 cm, ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, wsypać pokrojony drobno rabarbar i jabłka.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - na suchych drożdżach drożdżówka jest szybka do wykonania bo nie trzeba czekać na zaczyn z drożdży świeżych.........SMACZNEGO!!!
4.10.2021
schab bez kości 1 kg,
przyprawa do wieprzowiny pikantna 1 opakowanie,
przyprawa w płynie 2 łyżki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
smalec 1/2 kostki,
cebula 1 sztuka,
czosnek 1 główka,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 4 sztuki,
woda 3 szklanki
Świeży schab, duża porcja opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać przyprawę pikantną do wieprzowiny, przyprawę w płynie, olej rzepakowy, pieprz mielony, do miski włożyć schab i mocno natrzeć marynatą, schować do lodówki na całą noc.
Do garnka szybkowara włożyć smalec i stopić, na gorący smalec włożyć schab z marynatą, z każdej strony mocno zrumienić.
Do schabu dodać cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 50 minut.
Wystudzony schab wyjąć z szybkowara i kroić na cienkie plastry, wywar ze schabu wykorzystałam do kapusty duszonej z papryką - doskonały domowy schab w pikantnej przyprawie do pieczywa przygotowany w szybkowarze jest idealny na każdą okazję........SMACZNEGO!!!