Składniki:
kapusta biała 1 główka mniejsza,
papryka 4 sztuki średnie,
wywar ze schabu z szybkowara 2,5 szklanki,
pieprz ziołowy b1 łyżeczka,
sól 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
mąka pszenna 2 łyżki
Z kapusty usunąć zbędne liście, przekroić główkę na 4 części, powycinać głąb i twarde zgrubienia, kapustę drobno pokroić.
Z papryk usunąć gniazdka nasienne, opłukać i pokroić w kostkę.
Do garnka wlać wywar z szybkowara po schabowym mięsie, dodać kapustę, paprykę, wymieszać, dodać pieprz ziołowy, dusić pod przykryciem do miękkości kapusty z 40 minut na średnim ogniu.
Do smaku dodać sól, cukier, ocet jabłkowy, wymieszać.
Na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia - na szybko duszona kapusta biała z papryka na wywarze ze schabu z szybkowara, idealna kapusta do pieczywa czy do ziemniaków.........SWMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz