Składniki:
kurczak świeży 1,70 kg,
przyprawa pikantna do drobiu 1 opakowanie,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
przyprawa w płynie 3 łyżki,
czosnek granulowany 1 łyżka,
papryka 8 sztuk średnie
Kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na porcje.
Do miski wsypać przyprawę pikantną do drobiu, wlać przyprawę w płynie, pieprz mielony, czosnek granulowany i wymieszać.
Włożyć porcje kurczaka i mocno natrzeć z każdej strony, schować do lodówki na całą noc.
Do rękawa włożyć kurczaka, dodać oczyszczone, pokrojone papryki na połowę, rękaw zawiązać i włożyć do foremki, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, kurczaka piec 50 minut.
Następnie rękaw rozciąć na środku, papryki odsunąć na boki i piec w termoobiegu na 150C 25 minut, kurczak się przypiecze, wywar jest idealnym sosem - kurczak pieczony w rękawie jest szybciej gotowy, jest soczysty, dzięki dodaniu papryki jest aromatyczny i smakuje na ciepło i na zimno.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz