Składniki:
botwinka 4 pęczki,
rosół 2 litry,
sól 1 łyżeczka,
cukier 3 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 1-2 łyżki,
mąka pszenna 3 łyżki,
śmietana 18% 100 gram,
mleko 3.2% 1 szklanka,
ziemniaki ugotowane 1 kg,
słonina wędzona 30- dag,
cebula 1 sztuka duża,
koperek 1/2 pęczka,
jajka "L" ile potrzeba,
sól, pieprz do smaku
Pęczki botwinki dobrze opłukać pod zimną wodą, odciąć malutkie buraczki, liście i łodyżki nożyczkami drobno kroić do garnka, wlać rosół (lub wodę i kostki rosołowe), zagotować.
Buraczki w rozdrabniaczu zmiksować i dodać do botwinki, gotować z 15 minut, dodać soli, pieprz mielony, cukier, ocet jabłkowy.
Mleko wymieszać z mąką, śmietaną i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia i zdjąć z ognia.
Słoninkę wędzoną drobno pokroić i z posiekaną cebulką usmażyć, polać nią ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, posypać koperkiem.
Na tłuszczu po słoninie usmażyć jajka sadzone, posolić i popieprzyć.
- bardzo smaczny obiad, botwinka jest bardzo szybko gotowa, podana z ziemniakami i jajkiem sadzonym jest sycącym posiłkiem.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz