Składniki:
drożdże suche 7 gram 1 opakowanie,
maka tortowa 50 dag,
cukier 3/4 szklanki,
sól 1 szczypta,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "L",
mleko letnie 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
rabarbar i jabłka,
cukier puder - ile potrzeba
Do misy robota wsypać przesianą mąkę, suche drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy i wymieszać składniki.
Dodać jajka, letnie mleko, olej rzepakowy i wyrabiać ciasto z 7 minut.
Misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Forma silikonowa 26 cm, ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, wsypać pokrojony drobno rabarbar i jabłka.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - na suchych drożdżach drożdżówka jest szybka do wykonania bo nie trzeba czekać na zaczyn z drożdży świeżych.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz