27.01.2021
ziemniaki 1,30 kg, woda 2 szklanki do 1 porcji do zmiksowania
jajka 2 sztuki "L", mąka ziemniaczana 3-4 łyżki, ,ąka tortowa 1 - 1,5 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, woda 4 litry, olej 5 łyżek, sól 2 łyżeczki
boczek świeży 30 dag, smalec 1/2 kostki, cebula 3 sztuki, sól 3/4 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka
Obrane ziemniaki umyć, pokroić na kawałki i porcjami dodać do blendera kielichowego, do każdej porcji wlać z 2 szklanki wody (nie spali się silnik domowego blendera a woda odcieknie na sitku), dokładnie ziemniaki zmiksować.
Na garnek położyć duże sitko z bardzo drobną siateczką nylonową (do takiego sitka nie trzeba gazy) przelać zmiksowane ziemniaki - u mnie 2 porcje, zostawić na 2-3 godziny aby dobrze odciekła woda.
Boczek świeży, cebule pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić boczek, dodać cebulę, sól, paprykę ostrą i smażyć do złocistej cebuli.
Ziemniaki z sitka dodać do miski, wsypać obie mąki, kucharka, pieprz mielony, wbić jajka i wymieszać dokładnie łyżką, jeśli łyżka będzie stała w cieście to jest gotowe.
Wodę zagotować z olejem, dodać soli, porcję masy ziemniaczanej przełożyć na talerz i łyżką maczaną we wrzątku wrzucać z talerza porcje nie duże, po wypłynięciu gotować z 3 minuty, jeśli są duże to gotować dłużej.
Kluski wyjmować na talerz cedzakiem, dodać boczek z cebulą i wymieszać kluskami - bardzo smaczne i jedne z ulubionych klusek, przygotowane w blenderze są tak samo smaczne jak tarte na tarce..........SMACZNEGO!!!
26.01.2021
żeberka przednie wieprzowe 1 kg, woda 1 litr, kiszona kapusta 50 dag, woda 4 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, majeranek 3 łyżki
Żeberka włożyć do szybkowara, wlać wodę, gotować po zasyczeniu paru 50 minut, gdy szybkowar spuści powietrze żeberka z wodą wylać do miski, do szybkowara włożyć kiszoną kapustę, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 20 minut.
Do dużego garnka wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, pokrojone drobno ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wywar z żeberek, gotować do miękkości ziemniaków.
Dodać z wodą z gotowania kiszoną kapustę, mięso z obranych żeberek i gotować z 10 minut, do smaku dodać kucharka, paprykę ostrą, słodką, pieprz mielony, ziołowy. majeranek - rozgrzewający, sycący kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, jedna z ulubionych zup zwłaszcza w chłodne dni.........SMACZNEGO!!!
22.01.2021
składniki temperatura pokojowa = 1 jogurt naturalny rzadki 200 gram kubek,
mąka tortowa 3 kubki po jogurcie,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
cukier 2 kubki po jogurcie,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
olej rzepakowy 1 kubek po jogurcie,
jajka 3 sztuki "L",
cukier puder ile potrzeba
dżem z aronii lub inny smak niskosłodzony, rzadki 400 gram,
kisiel wiśniowy 2 opakowania
Dżem z aronii mam rzadki, wlać do miski dżem i wsypać kisiele, wymieszać.
Do miski wlać jogurt naturalny nie gęsty, kubek opłukać i do sucha wytrzeć - do kubka wsypywać suche składniki, na koniec wlać kubek oleju.
Forma silikonowa niska okrągła 26 cm, ciasto wylać do formy, na ciasto łyżką nakładać aronię (po upieczeniu góra będzie spodem), piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół.
Ciasto piec około 55 minut, na ciemno złoty kolor, w formie ciasto dobrze wystudzić aby aronia stężała, nakryć talerzem formę, odwrócić i zdjąć formę z ciasta, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jogurtowe jest bardzo łatwe, szybkie do upieczenia, idealna baza również do wielu sezonowych owoców.........SMACZNEGO!!!
20.01.2021
mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cukier 3/4 szklanki, mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kakao 3 łyżki, czekolada gorzka 200 gram, puder cukier 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, woda gorąca 1 łyżka
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cukier wanilinowy, wlać mleko, olej rzepakowy, wbić jajka, dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę i połączyć mi kserem składniki na najwyższych obrotach z 3 minuty.
Keksówka silikonowa 22 cm, do keksówki przelać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka.
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i sokiem z cytryny, lukrem polać ciasto - ciasto jest bardzo szybkie, łatwe do wykonania, wszystkie składniki od razu ucieramy, polane lukrem cytrynowy smakuje doskonale.........SMACZNEGO!!!
19.01.2021
włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 2 litry, mielone drobiowe 60 dag, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, kasza manna 3 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron świderki suchy 2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżka, parmezan starty - ile potrzeba
Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu (rozdrobniona włoszczyzna jest zjedzona w zupie zwłaszcza przez dzieci) wsypać do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, wsypać sól ziołową i gotować z 14 minut na średnim ogniu.
Mielone z drobiu wyrobić na kleistą masę z pokrojoną cebulą, jajkiem, pieprzem mielonym kucharkiem, kaszą manną, formować nie duże pulpety zwilżonymi dłońmi, obtaczać w mące i wkładać do gotującej się zupy.
Wlać sok pomidorowy, zagotować, wsypać makaron świderki, paprykę ostrą i gotować z 10 minut, na talerzu posypać parmezanem - bardzo szybka, łatwa, smaczna, sycąca, pożywna zupa pomidorowa z pulpetami, makaronem, parmezanem...........SMACZNEGO!!!
16.01.2021
Składniki temperatura pokojowa = drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, żurawina świeża mrożona 2 szklanki + 2 łyżki cukru, jabłka 5 sztuk średnie, cukier puder - ile potrzeba
Do miski dodawać składniki wg podanej kolejności w przepisie - do miski wyspać pokruszone drożdże świeże, cukier, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę, sól i BEZ MIESZANIA miskę nakryć talerzem i zostawić na cała noc na blacie kuchennym.
Świeżą, zamrożoną żurawinę zalać wodą do przykrycia i gotować z cukrem z 10 minut, odsączyć na sitku, sok jest dobry do herbaty.
Rano mikserem spiralami wyrobić gładkie ciasto z 2 minuty, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzch poukładać jabłka ze skórką pokrojona na kawałeczki, rozsypać żurawinę.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - leniwa, nocna drożdżówka jest bardzo łatwa bez wyrabiania ciasta drożdżowego, ciasto jest zwarte, puszyste, smaczne.........SMACZNEGO!!!
14.01.2021
jajka 6 sztuk "L",
masło 100 gram miękkie,
cukier 3/4 szklanki,
twaróg waniliowy 1 kg wiaderko,
kasza manna 1/2 szklanki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
brzoskwinie w syropie 1 puszka mała,
biszkopty 200 gram
polewa: czekolada mleczna 100 gram,
śmietana 100 gram,
kakao 1 łyżka,
posypka kolorowa - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, masło ubić mikserem do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Dodać twaróg waniliowy z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną, odsączone z soku brzoskwinie (są miękkie i mikser je rozdrobni na kawałeczki), mikserem połączyć składniki.
Czekoladę połamać do garnuszka, dodać śmietanę, kakao i na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia czekolady, polać polewą serniki i posypać kolorową posypką, schować do chłodnego miejsca - sernik jest bardzo puszysty, aksamitny, aromatyczny, z brzoskwiniami z puszki smakuje wyśmienicie na każdą okazję..........SMACZNEGO!!!
13.01.2021
jajka 6 sztuk "L",
margaryna 200 gram miękka,
cukier 1 szklanka,
aromat waniliowy 4 krople,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 3 łyżki,
mleko 6 łyżek
polewa: czekolada gorzka 100 gram,
mleko 7 łyżek,
posypka kolorowa - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = do naczynia wbić jajka, dodać miękiki tłuszcz, wsypać cukier i mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do białości z 3 minuty, masa będzie grudkowata.
Do masy wsypać proszek do pieczenia, mąkę tortową, dodać aromat waniliowy i połączyć składniki na dość gęstą, gładką masę.
Masę ciemną wyłożyć na jasne ciasto i widelcem wmieszać w ciasto.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut do suchego patyczka.
Czekoladę stopić na bardzo małym ogniu z mlekiem i mieszać do stopienia czekolady, polać upieczone ciasto, posypać kolorową posypką - bardzo łatwa, szybka, nie droga babka z dodatkiem kakao, jest idealnym deserem nie tylko na świąteczne dni........SMACZNEGO!!!
9.01.2021
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 1,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta,
aromat rumowy 3 krople,
masło 100 gram stopione,
żółtka 3 + 1 jajko "L",
jabłka szara reneta 6 sztuk średnie
kruszonka: mąka tortowa 150 gram,
cukier 100 gram,
masło 100-125 gram miękkie
Świeże drożdże w misce wymieszać z letnim mlekiem 1/2 szklanki, 1 łyżką cukru i mąki, zostawić przykryte talerzem ba 30 minut.
Formy silikonowe 36 cm z kominkiem (mąż do pracy zabiera) i keksówka 22 cm, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form.
Na cieście poukładać obrane kawałki jabłek, posypać kruszonką (składniki na kruszonkę wyrobić palcami lub mikserem), piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut, do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie, łatwe do upieczenia ciasto drożdżowe z kwaskowatymi jabłkami, idealne na deser..........SMACZNEGO!!!