Składniki:
Składniki temperatura pokojowa = drożdże świeże 10 dag,
cukier 1 szklanka,
jajka 3 sztuki "L",
mleko 1,5 szklanki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta,
żurawina świeża mrożona 2 szklanki + 2 łyżki cukru,
jabłka 5 sztuk średnie,
cukier puder - ile potrzeba
Do miski dodawać składniki wg podanej kolejności w przepisie - do miski wyspać pokruszone drożdże świeże, cukier, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę, sól i BEZ MIESZANIA miskę nakryć talerzem i zostawić na cała noc na blacie kuchennym.
Świeżą, zamrożoną żurawinę zalać wodą do przykrycia i gotować z cukrem z 10 minut, odsączyć na sitku, sok jest dobry do herbaty.
Rano mikserem spiralami wyrobić gładkie ciasto z 2 minuty, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzch poukładać jabłka ze skórką pokrojona na kawałeczki, rozsypać żurawinę.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - leniwa, nocna drożdżówka jest bardzo łatwa bez wyrabiania ciasta drożdżowego, ciasto jest zwarte, puszyste, smaczne.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz