Składniki:
włoszczyzna 1/2 pęczka,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 5 sztuk,
woda 2 litry,
mielone drobiowe 60 dag,
cebula 1 sztuka,
jajka 1 sztuka "L",
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
kasza manna 3 łyżki,
sok pomidorowy 1 litr,
papryka ostra 1 łyżeczka,
makaron świderki suchy 2 szklanki,
sól ziołowa 1 łyżka,
parmezan starty - ile potrzeba
Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu (rozdrobniona włoszczyzna jest zjedzona w zupie zwłaszcza przez dzieci) wsypać do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, wsypać sól ziołową i gotować z 14 minut na średnim ogniu.
Mielone z drobiu wyrobić na kleistą masę z pokrojoną cebulą, jajkiem, pieprzem mielonym kucharkiem, kaszą manną, formować nie duże pulpety zwilżonymi dłońmi, obtaczać w mące i wkładać do gotującej się zupy.
Wlać sok pomidorowy, zagotować, wsypać makaron świderki, paprykę ostrą i gotować z 10 minut, na talerzu posypać parmezanem - bardzo szybka, łatwa, smaczna, sycąca, pożywna zupa pomidorowa z pulpetami, makaronem, parmezanem...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz