jajka 6 sztuk "L",
margaryna 200 gram miękka,
cukier 1 szklanka,
aromat waniliowy 4 krople,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 3 łyżki,
mleko 6 łyżek
polewa: czekolada gorzka 100 gram,
mleko 7 łyżek,
posypka kolorowa - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = do naczynia wbić jajka, dodać miękiki tłuszcz, wsypać cukier i mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do białości z 3 minuty, masa będzie grudkowata.
Do masy wsypać proszek do pieczenia, mąkę tortową, dodać aromat waniliowy i połączyć składniki na dość gęstą, gładką masę.
Masę ciemną wyłożyć na jasne ciasto i widelcem wmieszać w ciasto.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut do suchego patyczka.
Czekoladę stopić na bardzo małym ogniu z mlekiem i mieszać do stopienia czekolady, polać upieczone ciasto, posypać kolorową posypką - bardzo łatwa, szybka, nie droga babka z dodatkiem kakao, jest idealnym deserem nie tylko na świąteczne dni........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz