Składniki:
papryki 8 sztuk większe,
łopatka mielona 30 dag,
ryż 2 woreczki,
kasza gryczana jasna 2 woreczki,
kucharek 2 łyżeczki,
sól czosnkowa 2 łyżeczki,
papryka wędzona 2 łyżeczki,
papryka słodka 2 łyżki,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
jajka 2 sztuki,
bułka tarta 4 łyżki,
cebula 2 sztuki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
natka pietruszki 1 pęczek
Można razem ugotować ryż i kaszę gryczaną w woreczkach w wodzie bez soli, po ugotowaniu dobrze woreczki odcedzić z wody, wsypać do dwóch misek ryż i kaszę.
Dodać do każdej miski porcję mięsa mielonego z łopatki, pokrojoną cebulę podsmażoną na złocisto na oleju, dodać paprykę wędzoną, słodką, kucharka, sól czosnkową, pieprz mielony, wbić jajka, wsypać bułkę tartą, natkę pietruszki posiekaną wszystko dobrze wymieszać ręką.
Papryki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki, opłukać, do każdej połówki papryki nakładać porcję nadzienia, paprykę z ryżem i kaszą układać w dwóch osobnych garnkach szybkowarów, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu około 35 minut.
Najlepiej ugotować wieczorem, papryki przez noc wystudzą się i można je bez "rozwalenia" wyjmować z szybkowarów, przed podaniem na ciepło można podgrzać w mikrofalówce lub zjeść bez podgrzewania
- bardzo smaczna, aromatyczna, zdrowa papryka faszerowana ryżem, kaszą z dodatkiem mięsa z łopatki, idealne danie na obiad i na kolację........SMACZNEGO!!!
6.09.2020
2.09.2020
Składniki:
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, palma miękka 15 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki zielone 1 kg, mąka ziemniaczana 2 łyżki, sok pomarańczowy 1 litr, żelatyna na 1 litr 1 opakowanie, cukier 2 łyżki
Jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem na gładkie dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować łyżką.
Zielone dojrzałe śliwki wypestkować, większą połowę śliwek wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszcza dużo soku i nie ma zakalca.
Śliwki w mące wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić.
Sok pomarańczowy wlać do garnka, wsypać pokrojone drobno pozostałe śliwki, zagotować, wsypać żelatynę, wymieszać jak galaretkę, prawie stężały mus wyłożyć na zimne ciasto, schować do lodówki - bardzo smaczne, łatwe, lekkie ciasto ucierane z e śliwkami zielonymi i musem z soku pomarańczowego ze śliwkami.........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, palma miękka 15 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki zielone 1 kg, mąka ziemniaczana 2 łyżki, sok pomarańczowy 1 litr, żelatyna na 1 litr 1 opakowanie, cukier 2 łyżki
Jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem na gładkie dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować łyżką.
Zielone dojrzałe śliwki wypestkować, większą połowę śliwek wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszcza dużo soku i nie ma zakalca.
Śliwki w mące wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić.
Sok pomarańczowy wlać do garnka, wsypać pokrojone drobno pozostałe śliwki, zagotować, wsypać żelatynę, wymieszać jak galaretkę, prawie stężały mus wyłożyć na zimne ciasto, schować do lodówki - bardzo smaczne, łatwe, lekkie ciasto ucierane z e śliwkami zielonymi i musem z soku pomarańczowego ze śliwkami.........SMACZNEGO!!!
1.09.2020
Składniki:
mięso z indyka na gulasz 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 1/2 szklanki, papryka kolorowa 4 sztuki średnie, cebula 2 sztuki, czosnek 2 główki, pomidory 2 sztuki duże, marchew 2 sztuki większe, seler 1 mały, śmietana 12% 100 gram woda 1 litr, mąka 3 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka
Mięso z indyka pokroić na małe kawałki, wymieszać z paprykami, kucharkiem schować do lodówki na całą noc.
W garnku rozgrzać olej, mięso wymieszać z mąką i wsypać do garnka z olejem, zrumienić mięso z każdej strony, dodać pokrojone drobno cebule, dodać główki czosnku.
Do mięsa dodać pokrojone papryki, seler,marchewki, wymieszać, wlać wodę i gotować do miękkości mięsa około 30 minut na średnim ogniu.
Z gulaszu wyjąć główki czosnku do miski, tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, usunąć łupinki i czosnek dodać do gulaszu, wymieszać, idealny sposób na mniejsze główki czosnku, które się niezbyt łatwo obiera.
Tak przygotowany czosnek można dodać również do smarowania pieczywa.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą 1/2 szklanki, wlać do gulaszu i zagotować do zagęszczenia sosu, do smaku dodać soli, wsypać natkę pietruszki - przepyszny gulasz z indyka z dużą ilością papryki, czosnku, gulasz jest bardzo smaczny, lekki ale i pożywny.........SMACZNEGO!!!
mięso z indyka na gulasz 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 1/2 szklanki, papryka kolorowa 4 sztuki średnie, cebula 2 sztuki, czosnek 2 główki, pomidory 2 sztuki duże, marchew 2 sztuki większe, seler 1 mały, śmietana 12% 100 gram woda 1 litr, mąka 3 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka
Mięso z indyka pokroić na małe kawałki, wymieszać z paprykami, kucharkiem schować do lodówki na całą noc.
W garnku rozgrzać olej, mięso wymieszać z mąką i wsypać do garnka z olejem, zrumienić mięso z każdej strony, dodać pokrojone drobno cebule, dodać główki czosnku.
Do mięsa dodać pokrojone papryki, seler,marchewki, wymieszać, wlać wodę i gotować do miękkości mięsa około 30 minut na średnim ogniu.
Z gulaszu wyjąć główki czosnku do miski, tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, usunąć łupinki i czosnek dodać do gulaszu, wymieszać, idealny sposób na mniejsze główki czosnku, które się niezbyt łatwo obiera.
Tak przygotowany czosnek można dodać również do smarowania pieczywa.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą 1/2 szklanki, wlać do gulaszu i zagotować do zagęszczenia sosu, do smaku dodać soli, wsypać natkę pietruszki - przepyszny gulasz z indyka z dużą ilością papryki, czosnku, gulasz jest bardzo smaczny, lekki ale i pożywny.........SMACZNEGO!!!
30.08.2020
Składniki:
jajka 5 sztuk, palma miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, kakao 1/2 szklanki, morele 80 dag, cukier puder - ile potrzeba
Miękki tłuszcz, cukier, jajka, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto w formie rozsmarować i poukładać gęsto morele bez pestek pokrojone na ćwiartki.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem - bardzo smaczne, łatwe, szybkie ciasto kakaowe z dużą ilością moreli, ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, aromatyczne........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk, palma miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, kakao 1/2 szklanki, morele 80 dag, cukier puder - ile potrzeba
Miękki tłuszcz, cukier, jajka, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto w formie rozsmarować i poukładać gęsto morele bez pestek pokrojone na ćwiartki.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem - bardzo smaczne, łatwe, szybkie ciasto kakaowe z dużą ilością moreli, ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, aromatyczne........SMACZNEGO!!!
30.07.2020
Składniki:
Jabłka szara reneta obrane ze skórki i starte na tarce grubsze oczka, posypać cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać.
Kaszę manną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika wymieszać w misce.
Tortownica silikonowa 26 cm, na dnie tortownicy rozsypać 3/4 suchej masy, na masę wyłożyć jabłka z sokiem opuszczonym i delikatnie łyżką wygładzić, na jabłka wysypać resztę suchej masy i łyżką delikatnie wyrównać.
Zimy tłuszcz pokroić na plasterki i rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55-60 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo łatwa, szybka do wykonania szarlotka, z dodatkiem przyprawy do piernika jest wyśmienita w smaku........SMACZNEGO!!!
jabłka szara reneta 1,3 kg,
cukier 2 łyżki,
sok z cytryny
1 łyżeczka
kasza manna 2,5 szklanki,
mąka pszenna 3 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
palma 250 gram zimna,
puder cukier - ile potrzeba
Jabłka szara reneta obrane ze skórki i starte na tarce grubsze oczka, posypać cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać.
Kaszę manną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika wymieszać w misce.
Tortownica silikonowa 26 cm, na dnie tortownicy rozsypać 3/4 suchej masy, na masę wyłożyć jabłka z sokiem opuszczonym i delikatnie łyżką wygładzić, na jabłka wysypać resztę suchej masy i łyżką delikatnie wyrównać.
Zimy tłuszcz pokroić na plasterki i rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55-60 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo łatwa, szybka do wykonania szarlotka, z dodatkiem przyprawy do piernika jest wyśmienita w smaku........SMACZNEGO!!!
Składniki:
jajka 4 sztuki, olej 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 3/4 łyżeczki, tarta bułka 1,5 szklanki, olej - ile potrzeba
Kiszoną kapustę drobniej pokroić i ugotować do miękkości w wodzie z cukrem, następnie wylać na sito i dobrze odcedzić.
Pieczarki drobno posiekane usmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju, dodać do kiszonej kapusty.
Kaszę bulgur ugotować do miękkości, odcedzić na sitku z wody, dodać do kapusty, wsypać kucharka, paprykę ostrą, tartą bułkę i wszystko wymieszać.
Nakładać farsz na każdy placek tortilli, rozsmarować po całości i zwinąć w rulon, dłonią lekko rozpłaszczyć, pokroić na porcje.
jajka roztrzepać z olejem (panierka lepiej się trzyma), solą, pieprzem, porcje tortilli maczać w jajku, obtoczyć tartą bułką i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - tortilla doskonale nadaje się na krokiety, farsz możemy dodawać jaki się lubi, smakują również na zimno........SMACZNEGO!!!
tortilla placki 4 sztuki-1 opakowanie,
kasza bulgur 1 woreczek 100 gram,
kiszona kapusta 50 dag,
cukier 1 łyżka,
pieczarki 50 dag,
cebula 1 sztuka,
olej 4 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
tarta bułka 1/2-3/4 szklanki
jajka 4 sztuki, olej 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 3/4 łyżeczki, tarta bułka 1,5 szklanki, olej - ile potrzeba
Kiszoną kapustę drobniej pokroić i ugotować do miękkości w wodzie z cukrem, następnie wylać na sito i dobrze odcedzić.
Pieczarki drobno posiekane usmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju, dodać do kiszonej kapusty.
Kaszę bulgur ugotować do miękkości, odcedzić na sitku z wody, dodać do kapusty, wsypać kucharka, paprykę ostrą, tartą bułkę i wszystko wymieszać.
Nakładać farsz na każdy placek tortilli, rozsmarować po całości i zwinąć w rulon, dłonią lekko rozpłaszczyć, pokroić na porcje.
jajka roztrzepać z olejem (panierka lepiej się trzyma), solą, pieprzem, porcje tortilli maczać w jajku, obtoczyć tartą bułką i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - tortilla doskonale nadaje się na krokiety, farsz możemy dodawać jaki się lubi, smakują również na zimno........SMACZNEGO!!!
Składniki:
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsypać dzień wcześniej ziemniaki pokrojone na grubsze kawałki.
Dodać marchewkę duszoną na maśle z dnia poprzedniego, dodać pokrojone pieczarki, cebulę, ząbki czosnku, łyżką przemieszać składniki.
Jajka roztrzepać widelcem z papryką ostrą, kucharkiem, startym żółtym serem, śmietaną, oregano i wlać na ziemniaki.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić zapiekankę i piec około 40 minut, przed podaniem posypać szczypiorkiem - zapiekanka z ziemniaków co zostały z poprzedniego dnia z obiadu z wykorzystaniem marchewki duszonej, pieczarek.........SMACZNEGO!!!
ziemniaki ugotowane 60 dag,
marchew duszona na maśle 2 szklanki,
pieczarki świeże 4 sztuki średnie,
cebula 1 sztuka większa,
ząbki czosnku 8 sztuk,
jajka 5 sztuk,
śmietana 12% 200 gram,
ser żółty starty 15 dag,
papryka ostra 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
oregano 1 łyżeczka, szczypiorek 1 pęczek
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsypać dzień wcześniej ziemniaki pokrojone na grubsze kawałki.
Dodać marchewkę duszoną na maśle z dnia poprzedniego, dodać pokrojone pieczarki, cebulę, ząbki czosnku, łyżką przemieszać składniki.
Jajka roztrzepać widelcem z papryką ostrą, kucharkiem, startym żółtym serem, śmietaną, oregano i wlać na ziemniaki.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić zapiekankę i piec około 40 minut, przed podaniem posypać szczypiorkiem - zapiekanka z ziemniaków co zostały z poprzedniego dnia z obiadu z wykorzystaniem marchewki duszonej, pieczarek.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
kiszona kapusta 1 kg, suszone grzyby prawdziwki 2 szklanki, woda 1,5 litra, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, bułka tarta 4-5 szklanki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba
sos z wywaru: 0,75 - 1 litr wywaru, mąka 4 łyżki, śmietana 18% 100 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka
Grzyby suszone prawdziwki namoczyć w letniej wodzie na 1 godzinę, dodać do kiszonej kapusty, wlać wodę i gotować do miękkości kapusty i grzybów.
Durszlak postawić na pustym garnku i wylać kapustę z grzybami do durszlaka, wywar będzie do sosu, kapustę wystudzić.
Drobno posiekać nożem kapustę z grzybami, wsypać do miski, dodać bułkę tartą, jajka, kucharka, pieprz mielony, ugotowane ziemniaki pogniecione widelcem i wszystko ręka wyrobić.
Na gorącym oleju smażyć z każdej strony rumiane kotlety.
Do letniego wywaru wsypać mąkę, kostkę rosołową, pieprz mielony, wlać śmietanę, postawić na ogniu i mieszając cały czas rózgą zagotować do zagęszczenia sosu - pyszne kotlety z kiszonej kapusty z prawdziwkami suszonymi i sosem z gotowania kapusty sa bardzo smaczne jako samodzielne danie obiadowe..........SMACZNEGO!!!
kiszona kapusta 1 kg, suszone grzyby prawdziwki 2 szklanki, woda 1,5 litra, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, bułka tarta 4-5 szklanki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba
sos z wywaru: 0,75 - 1 litr wywaru, mąka 4 łyżki, śmietana 18% 100 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka
Grzyby suszone prawdziwki namoczyć w letniej wodzie na 1 godzinę, dodać do kiszonej kapusty, wlać wodę i gotować do miękkości kapusty i grzybów.
Durszlak postawić na pustym garnku i wylać kapustę z grzybami do durszlaka, wywar będzie do sosu, kapustę wystudzić.
Drobno posiekać nożem kapustę z grzybami, wsypać do miski, dodać bułkę tartą, jajka, kucharka, pieprz mielony, ugotowane ziemniaki pogniecione widelcem i wszystko ręka wyrobić.
Na gorącym oleju smażyć z każdej strony rumiane kotlety.
Do letniego wywaru wsypać mąkę, kostkę rosołową, pieprz mielony, wlać śmietanę, postawić na ogniu i mieszając cały czas rózgą zagotować do zagęszczenia sosu - pyszne kotlety z kiszonej kapusty z prawdziwkami suszonymi i sosem z gotowania kapusty sa bardzo smaczne jako samodzielne danie obiadowe..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
Umyte śliwki wypestkować, połówki śliwek wymieszać z kisielem, na dnie formy 30x25 cm z papierem do pieczenia rozłożyć śliwki.
Jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na tzw. kogel mogel.
Do masy dodać odmrożony twaróg (wylać wodę z wiaderka) z wiaderka (użyłam zamrożony, kupuję w promocyjnej cenie więcej i zamrażam, po odmrożenie twaróg z wiaderka czy na kg jest do pieczenia super), wsypać kaszę manną, budyń i mikserem połączyć składniki nie za długo.
Masę sernikową wylać na śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut.
Sernik po upieczeniu mocno wystudzić aby śliwki kisielowe stężały, najlepiej piec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu.
Formę nakryć dużym płaskim talerzem i odwrócić, zdjąć formę z sernika, sernik kroić na porcje - bardzo smaczny, aromatyczny, łatwy sernik pieczony na śliwkach kisielowych, po odwróceniu wystudzonego sernika śliwki są na górze.........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,,
twaróg bez smakowy 1 kg wiaderko,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 4 łyżki,
śliwki 1 kg,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie
Umyte śliwki wypestkować, połówki śliwek wymieszać z kisielem, na dnie formy 30x25 cm z papierem do pieczenia rozłożyć śliwki.
Jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na tzw. kogel mogel.
Do masy dodać odmrożony twaróg (wylać wodę z wiaderka) z wiaderka (użyłam zamrożony, kupuję w promocyjnej cenie więcej i zamrażam, po odmrożenie twaróg z wiaderka czy na kg jest do pieczenia super), wsypać kaszę manną, budyń i mikserem połączyć składniki nie za długo.
Masę sernikową wylać na śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut.
Sernik po upieczeniu mocno wystudzić aby śliwki kisielowe stężały, najlepiej piec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu.
Formę nakryć dużym płaskim talerzem i odwrócić, zdjąć formę z sernika, sernik kroić na porcje - bardzo smaczny, aromatyczny, łatwy sernik pieczony na śliwkach kisielowych, po odwróceniu wystudzonego sernika śliwki są na górze.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)