Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
palma miękka 15 dag,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
śliwki zielone 1 kg,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
sok pomarańczowy 1 litr,
żelatyna na 1 litr 1 opakowanie,
cukier 2 łyżki
Jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem na gładkie dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować łyżką.
Zielone dojrzałe śliwki wypestkować, większą połowę śliwek wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszcza dużo soku i nie ma zakalca.
Śliwki w mące wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić.
Sok pomarańczowy wlać do garnka, wsypać pokrojone drobno pozostałe śliwki, zagotować, wsypać żelatynę, wymieszać jak galaretkę, prawie stężały mus wyłożyć na zimne ciasto, schować do lodówki - bardzo smaczne, łatwe, lekkie ciasto ucierane z e śliwkami zielonymi i musem z soku pomarańczowego ze śliwkami.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz