Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
margaryna 100 gram,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "L",
mąka tortowa 70 dag,
sól 1 szczypta,
marmolada 250 gram,
śliwki 60 dag
kruszonka: mąka tortowa 150 gram
cukier 100 gram,
margaryna miękka 125 gram
Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1 szklankę letniego mleka, wsypać 1 łyżkę mąki i cukru, wymieszać, zostawić pod przykryciem na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier wanilinowy, sól, dodać resztę cukru, mleka, wlać stopiony letni tłuszcz, dodać jajka i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.
Wyrobione ciasto zostawić w misie przykryte talerzem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Blacha 24x20 cm i keksówka z papierem do pieczenia silikonowa. ciasto wyrośnięte wyłożyć do form, poukładać śliwki i rozsmarować marmoladę.
Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę, posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i marmoladą z winogron, najle[piej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO!!!
9.06.2020
8.06.2020
Składniki:
udka kurczaka 3 sztuki duże, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym udka mocno natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką wymieszaną w oleju rzepakowym i przyprawą w płynie.
Udka schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Naczynie w którym pieczone będą udka nakryć folią, wstawić do piekarnika nagrzanego na 220C, grzanie góra/dól, piec udka 45 minut, następnie folię zdjąć i piec w termoobiegu na 160C około 10-15 minut.
Można podać z ziemniakami na ciepło lub na zimno do pieczywa. - pyszne, aromatyczne, kruche i soczyste udka kurczaka, idealne na ciepły obiad i na kolację do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
udka kurczaka 3 sztuki duże, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym udka mocno natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką wymieszaną w oleju rzepakowym i przyprawą w płynie.
Udka schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Naczynie w którym pieczone będą udka nakryć folią, wstawić do piekarnika nagrzanego na 220C, grzanie góra/dól, piec udka 45 minut, następnie folię zdjąć i piec w termoobiegu na 160C około 10-15 minut.
Można podać z ziemniakami na ciepło lub na zimno do pieczywa. - pyszne, aromatyczne, kruche i soczyste udka kurczaka, idealne na ciepły obiad i na kolację do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
6.06.2020
Składniki:
mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, kasza manna 1 szklanka, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, margaryna zimna 250 gram, śliwki 70 dag
budyń malinowy 2 opakowania, cukier 3 łyżki, masło 1 łyżeczka, mleko 900ml
Cukier, obie mąki, proszek do pieczenia, kaszę manną dokładnie wymieszać w misce.
W szklance mleka wymieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, masłem, wlać wymieszane budynie i mieszać do zagęszczenia budyniu, trochę wystudzić.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać 1 część mąki, łyżką wygładzić wierzch, poukładać część wypestkowanych, umytych śliwek (śliwki powinny być mocno dojrzałe, miękkie), posypać mąką.
Budyń wyłożyć na śliwki, na budyniu ułożyć resztę śliwek i posypać resztą mąki, delikatnie wygładzić łyżką wierzch.
Na wierzchu poukładać zimną margarynę pokrojoną w plastry, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55-60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu studzić - bardzo smaczna odmiana szarlotki tzn. z nadzieniem śliwkowo-budyniowym, jest bardzo aromatyczna z chrupiącym ciastem.........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, kasza manna 1 szklanka, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, margaryna zimna 250 gram, śliwki 70 dag
budyń malinowy 2 opakowania, cukier 3 łyżki, masło 1 łyżeczka, mleko 900ml
Cukier, obie mąki, proszek do pieczenia, kaszę manną dokładnie wymieszać w misce.
W szklance mleka wymieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, masłem, wlać wymieszane budynie i mieszać do zagęszczenia budyniu, trochę wystudzić.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać 1 część mąki, łyżką wygładzić wierzch, poukładać część wypestkowanych, umytych śliwek (śliwki powinny być mocno dojrzałe, miękkie), posypać mąką.
Budyń wyłożyć na śliwki, na budyniu ułożyć resztę śliwek i posypać resztą mąki, delikatnie wygładzić łyżką wierzch.
Na wierzchu poukładać zimną margarynę pokrojoną w plastry, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55-60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu studzić - bardzo smaczna odmiana szarlotki tzn. z nadzieniem śliwkowo-budyniowym, jest bardzo aromatyczna z chrupiącym ciastem.........SMACZNEGO!!!
5.06.2020
Składniki:
fasola jaś ziarna 50 dag, woda do gotowania 1 litr, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka
pomidory dojrzałe 1 kg, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 2 łyżki, olej rzepakowy 10 łyżek, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, sól, pieprz do smaku
Fasolę jaś moczyć w wodzie cała noc, rano wodę wylać, do szybkowara wsypać fasolkę, wlać 1 litr wody, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować fasolkę 35 minut.
Mocno dojrzałe pomidory umyć, usunąć tylko gniazdka nasienne i razem ze skórką pokroić i pałką blendera dobrze zmiksować.
Drobno pokrojoną cebulę, czosnek posypaną cukrem na gorącym oleju podsmażyć na złocisto, wlać zmiksowane pomidory, wsypać przyprawę do dań z fasoli i mieszać do zagotowania pomidorów.
Do sosu wlać z szybkowara ugotowaną fasolkę, do smaku dodać soli, pieprzu mielonego - fasolka jasie jest bardzo często u nas gotowana w różnych wersjach smakowych, bardzo lubimy ido ziemniaków i do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
fasola jaś ziarna 50 dag, woda do gotowania 1 litr, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka
pomidory dojrzałe 1 kg, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 2 łyżki, olej rzepakowy 10 łyżek, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, sól, pieprz do smaku
Fasolę jaś moczyć w wodzie cała noc, rano wodę wylać, do szybkowara wsypać fasolkę, wlać 1 litr wody, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować fasolkę 35 minut.
Mocno dojrzałe pomidory umyć, usunąć tylko gniazdka nasienne i razem ze skórką pokroić i pałką blendera dobrze zmiksować.
Drobno pokrojoną cebulę, czosnek posypaną cukrem na gorącym oleju podsmażyć na złocisto, wlać zmiksowane pomidory, wsypać przyprawę do dań z fasoli i mieszać do zagotowania pomidorów.
Do sosu wlać z szybkowara ugotowaną fasolkę, do smaku dodać soli, pieprzu mielonego - fasolka jasie jest bardzo często u nas gotowana w różnych wersjach smakowych, bardzo lubimy ido ziemniaków i do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
3.06.2020
Składniki:
mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1,5 szklanki, kasza manna 1 ,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, kakao do wierzchu ciasta 2 łyżki, śliwki 1 kg, margaryna zimna 250 gram, cukier puder - ile potrzeba
Składniki wszystkie suche w misce dobrze wymieszać, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać część suchej mieszanki.
Poukładać połowę wypestkowanych umytych śliwek (do sypanego ciasta najlepsze owoce miękkie aby puściły sok w ciasto), posypać częścią suchej mieszanki, na wierzch pozostałe śliwki ułożyć.
Do reszty mieszanki suchej wsypać kakao i dobrze wymieszać, wszystko posypać na śliwki, łyżką delikatnie wygładzić wierzch, poukładać na wierzchu pokrojoną zimną margarynę.
Piekarnik nagrzany na 190C grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sypane ciasto jak do szarlotki sypanej wykorzystane do ciasta ze śliwkami i kakaową, chrupiącą kruszonką..........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1,5 szklanki, kasza manna 1 ,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, kakao do wierzchu ciasta 2 łyżki, śliwki 1 kg, margaryna zimna 250 gram, cukier puder - ile potrzeba
Składniki wszystkie suche w misce dobrze wymieszać, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać część suchej mieszanki.
Poukładać połowę wypestkowanych umytych śliwek (do sypanego ciasta najlepsze owoce miękkie aby puściły sok w ciasto), posypać częścią suchej mieszanki, na wierzch pozostałe śliwki ułożyć.
Do reszty mieszanki suchej wsypać kakao i dobrze wymieszać, wszystko posypać na śliwki, łyżką delikatnie wygładzić wierzch, poukładać na wierzchu pokrojoną zimną margarynę.
Piekarnik nagrzany na 190C grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sypane ciasto jak do szarlotki sypanej wykorzystane do ciasta ze śliwkami i kakaową, chrupiącą kruszonką..........SMACZNEGO!!!
1.06.2020
Składniki:
grzyby prawdziwki mrożone 70 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, woda 3 litry, śmietana kwaśna 12% 200 gram, woda 1 szklanka, mąka 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek suszony 1 łyżka, makaron ugotowany - ile potrzeba
Grzyby świeże zamrażam po krótkim zblanszowaniu, do woreczka i do zamrażalnika, przed gotowaniem odmrażam w misce.
Odmrożone grzyby nożyczkami kroję na drobniej w misce, kilka zostawiam większych do dekoracji na talerzu.
Rozdrobnioną włoszczyznę na smalcu w garnku podsmażam z 5 minut co jakiś mieszając, do garnka wsypuję pokrojone grzyby z wodą po odmrożeniu, dolać wody, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka i gotować z 30 minut na średnim ogniu, do smaku dodać soli, pieprz mielony.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, gotować do zagęszczenia zupy mieszając, na koniec wsypać suszony koperek, podawać z ugotowanym makaronem. - zupa grzybowa z mrożonych prawdziwków jest tak smaczna jak ugotowana ze świeżych grzybów, z makaronem jest najlepsza........SMACZNEGO!!!
grzyby prawdziwki mrożone 70 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, woda 3 litry, śmietana kwaśna 12% 200 gram, woda 1 szklanka, mąka 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek suszony 1 łyżka, makaron ugotowany - ile potrzeba
Grzyby świeże zamrażam po krótkim zblanszowaniu, do woreczka i do zamrażalnika, przed gotowaniem odmrażam w misce.
Odmrożone grzyby nożyczkami kroję na drobniej w misce, kilka zostawiam większych do dekoracji na talerzu.
Rozdrobnioną włoszczyznę na smalcu w garnku podsmażam z 5 minut co jakiś mieszając, do garnka wsypuję pokrojone grzyby z wodą po odmrożeniu, dolać wody, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka i gotować z 30 minut na średnim ogniu, do smaku dodać soli, pieprz mielony.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, gotować do zagęszczenia zupy mieszając, na koniec wsypać suszony koperek, podawać z ugotowanym makaronem. - zupa grzybowa z mrożonych prawdziwków jest tak smaczna jak ugotowana ze świeżych grzybów, z makaronem jest najlepsza........SMACZNEGO!!!
30.05.2020
Składniki:
drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 70 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 3 krople, sól 1 szczypta, mleko letnie 1,5 szklanki, żółtka 3 sztuki, jajka 1 sztuka, olej 1/2 szklanki, masło miękkie 2 łyżeczki, rabarbar 4 łodygi duże, grube
kruszonka: miękkie masło 100 gram, cukier 100 gram, mąka tortowa 100 gram, kakao 1 łyżka
lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1,5 - 2 łyżki
Mąkę wsypać do misy robota, zrobić dołek i wsypać pokruszone drożdże, łyżka cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut aby drożdże zaczęły się pienić.
Do mąki z drożdżami wsypać resztę cukru, sól, wlać olej, resztę letniego mleka, wbić jajko i żółtka, dodać miękkie masło.
Hakiem miksera ciasto wyrabiać z 10 minut na dość gęste ciasto.
Misę nakryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Z podanych składników zrobić kruszonkę i na czas wyrastania ciasta schować do lodówki do schłodzenia.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wsypać rabarbar, kruszonkę, piec w nagrzanym piekarniku na 180C grzanie góra/dół około 55 minut.
Z sokiem z cytryny utrzeć rzadki lukier i polać lukrem ciasto, ciasto w formie zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu, najlepiej upiec wieczorem i rano jest gotowe - najlepsza, łatwa, smaczna, lekka, puszysta drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, najlepiej smakuje na drugi dzień, czyli upiec wieczorem i od rana można zajadać.........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 70 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 3 krople, sól 1 szczypta, mleko letnie 1,5 szklanki, żółtka 3 sztuki, jajka 1 sztuka, olej 1/2 szklanki, masło miękkie 2 łyżeczki, rabarbar 4 łodygi duże, grube
kruszonka: miękkie masło 100 gram, cukier 100 gram, mąka tortowa 100 gram, kakao 1 łyżka
lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1,5 - 2 łyżki
Mąkę wsypać do misy robota, zrobić dołek i wsypać pokruszone drożdże, łyżka cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut aby drożdże zaczęły się pienić.
Do mąki z drożdżami wsypać resztę cukru, sól, wlać olej, resztę letniego mleka, wbić jajko i żółtka, dodać miękkie masło.
Hakiem miksera ciasto wyrabiać z 10 minut na dość gęste ciasto.
Misę nakryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Z podanych składników zrobić kruszonkę i na czas wyrastania ciasta schować do lodówki do schłodzenia.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wsypać rabarbar, kruszonkę, piec w nagrzanym piekarniku na 180C grzanie góra/dół około 55 minut.
Z sokiem z cytryny utrzeć rzadki lukier i polać lukrem ciasto, ciasto w formie zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu, najlepiej upiec wieczorem i rano jest gotowe - najlepsza, łatwa, smaczna, lekka, puszysta drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, najlepiej smakuje na drugi dzień, czyli upiec wieczorem i od rana można zajadać.........SMACZNEGO!!!
28.05.2020
Składniki:
ciasto francuskie 1 rolka nie mrożone, truskawki świeże 60 dag, kisiel truskawki 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, woda zimna 1/4 szklanki, puder cukier - ile potrzeba
Obrane, opłukane truskawki jeśli są duże pokroić na plastry, w misce wymieszać je z kisielem truskawkowym i cukrem.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki na papier do pieczenia, ponacinać nożem brzegi na szersze paski zostawiając środek na truskawki.
Na cały środek rozłożyć truskawki, paski nałożyć na truskawki zostawiając środek nie zakryty, ciasto posmarować wodą.
Piekarnik nagrzany na 200C grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, ciasto dobrze wystudzić aby truskawki stężały, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo szybkie, proste ciasto francuskie z truskawkami , zawsze mam ciasto francuskie na tzw. szybki, niespodziewany deser.........SMACZNEGO!!!
ciasto francuskie 1 rolka nie mrożone, truskawki świeże 60 dag, kisiel truskawki 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, woda zimna 1/4 szklanki, puder cukier - ile potrzeba
Obrane, opłukane truskawki jeśli są duże pokroić na plastry, w misce wymieszać je z kisielem truskawkowym i cukrem.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki na papier do pieczenia, ponacinać nożem brzegi na szersze paski zostawiając środek na truskawki.
Na cały środek rozłożyć truskawki, paski nałożyć na truskawki zostawiając środek nie zakryty, ciasto posmarować wodą.
Piekarnik nagrzany na 200C grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, ciasto dobrze wystudzić aby truskawki stężały, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo szybkie, proste ciasto francuskie z truskawkami , zawsze mam ciasto francuskie na tzw. szybki, niespodziewany deser.........SMACZNEGO!!!
26.05.2020
Składniki:
pokruszone drożdże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, olejek waniliowy 4 krople
truskawki 70 dag
kruszonka: 15 dag miękkie masło, 10 dag cukier, 20 dag mąki krupczatki
Składniki do miski dodawać wg podanej kolejności w składnikach i NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.
Rano wszystko wymieszać w misce dużą łyżką do połączenia składników.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu poukładać opłukane, bez szypułek truskawki 70 dag, zostawić na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
Z podanych składników wyrobić palcami na kruszonkę i posypać na truskawki.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec ciasto około 55 minut, w formie ciasto wystudzić, najlepiej smakuje na drugi dzień, ciasto upiec wieczorem i od rana można zajadać - bardzo łatwa, mało pracochłonna drożdżówka, ciasto w nocy pracuje i można spokojnie spać do rana, po obudzeniu ciasto gotowe do pieczenia.........SMACZNEGO!!!
pokruszone drożdże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, olejek waniliowy 4 krople
truskawki 70 dag
kruszonka: 15 dag miękkie masło, 10 dag cukier, 20 dag mąki krupczatki
Składniki do miski dodawać wg podanej kolejności w składnikach i NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.
Rano wszystko wymieszać w misce dużą łyżką do połączenia składników.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu poukładać opłukane, bez szypułek truskawki 70 dag, zostawić na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
Z podanych składników wyrobić palcami na kruszonkę i posypać na truskawki.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec ciasto około 55 minut, w formie ciasto wystudzić, najlepiej smakuje na drugi dzień, ciasto upiec wieczorem i od rana można zajadać - bardzo łatwa, mało pracochłonna drożdżówka, ciasto w nocy pracuje i można spokojnie spać do rana, po obudzeniu ciasto gotowe do pieczenia.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)