Składniki:
fasola jaś ziarna 50 dag,
woda do gotowania 1 litr,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka
pomidory dojrzałe 1 kg,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 4 sztuki,
cukier 2 łyżki,
olej rzepakowy 10 łyżek,
przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie,
sól, pieprz do smaku
Fasolę jaś moczyć w wodzie cała noc, rano wodę wylać, do szybkowara wsypać fasolkę, wlać 1 litr wody, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować fasolkę 35 minut.
Mocno dojrzałe pomidory umyć, usunąć tylko gniazdka nasienne i razem ze skórką pokroić i pałką blendera dobrze zmiksować.
Drobno pokrojoną cebulę, czosnek posypaną cukrem na gorącym oleju podsmażyć na złocisto, wlać zmiksowane pomidory, wsypać przyprawę do dań z fasoli i mieszać do zagotowania pomidorów.
Do sosu wlać z szybkowara ugotowaną fasolkę, do smaku dodać soli, pieprzu mielonego
- fasolka jasie jest bardzo często u nas gotowana w różnych wersjach smakowych, bardzo lubimy ido ziemniaków i do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz