Składniki:
mąka tortowa 1 szklanka,
mąka krupczatka 1,5 szklanki,
kasza manna 1 ,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
cukier 1 szklanka,
kakao do wierzchu ciasta 2 łyżki,
śliwki 1 kg,
margaryna zimna 250 gram,
cukier puder - ile potrzeba
Składniki wszystkie suche w misce dobrze wymieszać, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać część suchej mieszanki.
Poukładać połowę wypestkowanych umytych śliwek (do sypanego ciasta najlepsze owoce miękkie aby puściły sok w ciasto), posypać częścią suchej mieszanki, na wierzch pozostałe śliwki ułożyć.
Do reszty mieszanki suchej wsypać kakao i dobrze wymieszać, wszystko posypać na śliwki, łyżką delikatnie wygładzić wierzch, poukładać na wierzchu pokrojoną zimną margarynę.
Piekarnik nagrzany na 190C grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sypane ciasto jak do szarlotki sypanej wykorzystane do ciasta ze śliwkami i kakaową, chrupiącą kruszonką..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz