Składniki:
grzyby prawdziwki mrożone 70 dag,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
kucharek 2 łyżki,
woda 3 litry,
śmietana kwaśna 12% 200 gram,
woda 1 szklanka,
mąka 4 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
koperek suszony 1 łyżka,
makaron ugotowany - ile potrzeba
Grzyby świeże zamrażam po krótkim zblanszowaniu, do woreczka i do zamrażalnika, przed gotowaniem odmrażam w misce.
Odmrożone grzyby nożyczkami kroję na drobniej w misce, kilka zostawiam większych do dekoracji na talerzu.
Rozdrobnioną włoszczyznę na smalcu w garnku podsmażam z 5 minut co jakiś mieszając, do garnka wsypuję pokrojone grzyby z wodą po odmrożeniu, dolać wody, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka i gotować z 30 minut na średnim ogniu, do smaku dodać soli, pieprz mielony.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, gotować do zagęszczenia zupy mieszając, na koniec wsypać suszony koperek, podawać z ugotowanym makaronem. - zupa grzybowa z mrożonych prawdziwków jest tak smaczna jak ugotowana ze świeżych grzybów, z makaronem jest najlepsza........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz