jajka 7 sztuk "L",
cukier 1,5 szklanki,
masło miękkie 100 gram,
aromat waniliowy 2 łyżeczki,
proszek do pieczenia 2 szczypty,
twaróg półtłusty 1,30 kg,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
śmietana 18% 200 gram,
kakao 4 łyżki + 6 łyżek mleka,
cukier puder - ile potrzeba
Miękkie masło, cukier, aromat waniliowy, żółtka utrzeć mikserem na "kogel-mogel".
Twaróg półtłusty (można użyć ser z wiaderka, ale wtedy dodać z 3 łyżki kaszy manny) zmielony w maszynce do mięsa na drobnym sitku dodać do masy jajecznej, wsypać budyń, proszek do pieczenia, wlać śmietanę i mikserem połączyć dobrze składniki.
Do masy twarogowej dodać ubitą na sztywno pianę z białek i mikserem na mniejszych obrotach wymieszać wszystko na dość gęstą masę serową.
Masę podzielić na części, do jednej wsypać kakao, wlać mleko i mikserem wymieszać wszystko.
Tortownica 28 cm z papierem do pieczenia, na dno formy nakładać łyżką na przemian masę jasną i ciemną.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra dół, sernik piec około 50 minut, następnie na termoobiegu na 150C piec z 10 minut, zostawić odchylone drzwi piekarnika na 30 minut, formę wyjąc i wystudzić najlepiej całą noc.
Sernik wyjąć z tortownicy, usunąć papier do pieczenia (sernik po upieczeniu jest bardzo równy, bez opadania i pękania), przed podaniem sernik posypać pudrem cukrem - sernik zebra pieczony bez spodu, jest bardzo smaczny, ma ciekawy wygląd po upieczeniu, najlepszy sernik w tej wersji.......SMACZNEGO!!!