ziemniaki ugotowane 60 dag,
marchew duszona na maśle 2 szklanki,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
tarta bułka 1,5 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
surówka z rzepy
Ugotowane ziemniaki razem z duszoną na maśle marchewką (z poprzedniego dnia z obiadu) tłuczkiem do ziemniaków utłuc, mogą być grudki.
Do masy dodać pieprz ziołowy, natkę pietruszki (soli nie trzeba, gdyż były doprawione wcześniej na obiad), wszystko ręką wymieszać - Masa dobrze się połączy bez jajka, jeśli jednak będzie za luźna dosypać trochę mąki ziemniaczanej.
Zwilżonymi dłońmi formować nie duże kotleciki, obtaczać je wtartej bułce.
Na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano z każdej strony kotleciki.
surówka z rzepy: rzepę obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, posypać solą i zostawić na 30 minut, wycisnąć z rzepy sok (gorzki), wsypać do miski, wymieszać z cukrem, pieprzem, śmietaną, cytryną - doskonałe kotlety ziemniaczano-marchewkowe, doskonały na wykorzystanie pozostałych z obiadu gotowanych ziemniaków i marchewki duszonej na maśle.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz