drożdże 5 dag,mleko letnie 1 szklanka,cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 50 dag,
jajka 3 sztuki,szczypta soli, olej rzepakowy 1/2 szklanki, aromat waniliowy 4 krople
twaróg: twaróg śmietankowy 30 dag, cukier 1/2 szklanki, 2 jajka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, truskawki 60 dag lub 1 opakowanie mrożonych po odmrożeniu, cynamon mielony 2 łyżeczki
lukier: cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda 1 łyżka
Drożdże rozmieszać w 1/2 szklanki letniego mleka, łyżką cukru i mąki, odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
Twaróg śmietankowy, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną zmiksować pałką blendera.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól,resztę cukru i letnie mleko, aromat waniliowy, wyrabiać ciasto w misie robota, pomału w trakcie mieszania wlewać olej, wyrabiać ciasto z 8 minut.
Ciasto wyłożyć do miski większej, posypać ciut mąką, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięta ciasto parę razy wyrobić w misce aby odgazowało się powietrze, podzielić na dwie porcje.
Blacha z papierem do pieczenia, ciasto na blaszce uformować na 2 strucle, wzdłuż środka ciasta wyłożyć twaróg, na twarogu ułożyć połówki truskawek jeśli są duże, posypać cynamonem.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut.
Cukier puder, sok z cytryny, wodę wymieszać na dość rzadki lukier, polać nim ciasto, zostawić do wystudzenia - olejowe ciasto drożdżowe jest bardzo lekkie, z twarogiem i truskawkami smakuje wybornie...SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz