prawdziwki świeże 8 kg, woda do drugiego gotowania 3 litry
zalewa: cebula 6 sztuk średnie, cukier 1,5 szklanki, liście laurowe 10 sztuk, pieprz ziarnisty 1 opakowanie, gorczyca 4 łyżki, sól 2 łyżki, ocet 10% 1 szklanka, woda 4 litry
Prawdziwki oczyścić z igliwia, pokroić większe na grzyby na kawałki do garnka, zalać wodą i tylko zagotować i wodę wylać z grzybami na durszlak, opłukać wodą zimną, wyspać do garnka, wlać wody do zakrycia grzybów i gotować z 20 minut.
Grzyby wylać na durszlak umieszczonym na garnku, wodę z grzybów po wystudzeniu zamrażam w worku do mrożonek, na święta do zupy grzybowej.
Do garnka wsypać pokrojoną cebulę, gorczycę, pieprz ziarnisty, liście laurowe, cukier, sól, wlać ocet (jeśli lubi się mocniejszy smak octu to wlać z 1,5-2 szklanki), wodę i po zagotowaniu gotować z 10 minut, wsypać grzyby z durszlaka i gotować z 5 minut.
Wyparzone słoiki napełniać gorącą zalewą z grzybami, słoiki zakręcić, piekarnik nagrzany na 130C, grzanie góra/dół, pasteryzować 30 minut, w piekarniku wystudzić, przechowywać w ciemnym miejscu - prawdziwki w zalewie słodko-kwaśnej są w naszym domu najsmaczniejszym dodatkiem do pieczywa, sałatek, do zakąsek.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz