żołądki z kurczaka 1 kg,
woda 2,5 litra,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka,
kostka rosołowa 1 sztuka,
smalec 2 łyżki,
cebula 1 sztuka,
mąka pszenna 2 łyżki,
przyprawa do flaków 1 opakowanie,
pieprz mielony 1 łyżeczka
Oczyszczone żołądki w garnku szybkowara zalać wodą i tylko zagotować, wodę wylać , żołądki opłukać, do szybkowara wlać wodę, wsypać włoszczyznę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować żołądki 40 minut, wystudzić.
Durszlak postawić na garnku, wylać na durszlak żołądki, pokroić je w paski, wsypać do wywaru, dodać przyprawę do flaków i zagotować.
Cebulę podsmażyć na smalcu na złocisto, wsypać mąkę i wymieszać, podsmażać z 2 minuty mieszając, zasmażkę wlać do wywaru i wymieszać.
Do flaczków wsypać pieprz mielony, flaczki podawać z bułką - bardzo lubimy flaki tradycyjne, ale flaczki drobiowe są również bardzo smaczne i idealnie smakują zamiast tradycyjnych flaków........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz