papryka świeża czerwona, zielona 5 kg,
cebula 5 sztuk średnie,
liście laurowe 5 sztuk,
ziele angielskie 5 sztuk,
gorczyca 3 łyżki,
goździki 2 łyżki,
cynamon 2 łyżeczki,
cukier 2 szklanki,
sól 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżka,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
woda 4-5 litrów,
ocet 10% 1 szklanka
Świeże, jędrne papryki przekroić na połowę, usunąć gniazdka nasienne, opłukać pod zimną wodą, papryki pokroić na większe kawałki go garnka.
Do papryki wsypać pokrojoną cebulę, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, goździki, sól, cukier, pieprz mielony, cynamon.
Wlać wodę, olej i doprowadzić do wrzenia, gotować z 5 minut, na koniec wlać ocet i zdjąć z ognia.
Wyparzone słoiki napełniać od razu po zdjęciu z ognia papryką z zalewą, słoiki zakręcić, piekarnik nagrzany na 130C, grzanie góra/dół, słoiki pasteryzować w piekarniku 30 minut, w piekarniku wystudzić, przechowywać w ciemnym miejscu - papryka w zalewie korzennej jest bardzo lubiana w naszym domu jako dodatek do kanapek, sałatek, do zakąski.......SMACZNEGO!!!