Składniki:
kiszona kapusta 50 dag,
pieczarki 50 dag,
cebula 1 sztuka,
olej 1 łyżka,
cukier 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól 1/2 łyżeczki,
tarta bułka 2 łyżki
ziemniaki 1 kg,
cebula 1 sztuka,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
jajka 2 sztuki "M",
mąka tortowa 1/2 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
Kiszoną kapustę pokroić drobniej, ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, po ugotowaniu wodę odlać z kapusty, pieczarki usmażyć z cebulką do odparowania wody, wymieszać z kapustą, pieprzem mielonym, cukrem, bułką tartą, solą.
Ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków na placki, ziemniaki wyłożyć na sito drobne oczka aby odciekł sok z ziemniaków, wodę delikatnie odlać i dodać ziemniaki z sita do osadu z maczki mączki ziemniaczanej.
Dodać startą na tarce cebulę, przyprawy, żółtka, kucharka, mąkę tortową, ubitą pianę z białek, wymieszać i od razu smażyć placki.
Na gorący olej kłaść cienką warstwę placka, na placek łyżkę nadzienia rozsmarować i drugą cienką warstwę placka, piec na większym ogniu rumiane placki z każdej strony.
Podawać na ciepło z barszczem czerwonym do picia - smaczna odmiana placków ziemniaczanych nadziewanych kiszoną kapustą z pieczarkami, placki są bardzo chrupiące i smakują wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz