Składniki:
kapusta czerwona 1 główka średnia,
boczek świeży 30 dag,
cebula 1 sztuka,
jabłka 2 sztuki,
woda 3/4 szklanki,
cukier 2-3 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
ocet 10% 1 łyżeczka,
mąka pszenna 1 łyżka
Czerwoną kapustę drobno pokroić, wsypać do miski i zalać wrzącą wodą (sparzona kapusta traci goryczkę i jest lepsza w smaku)na 5 minut, wodę z kapusty odlać.
Boczek świeży pokroić w kostkę w garnku usmażyć z pokrojoną cebulą, jabłkami.
Do boczku wsypać sparzoną kapustę czerwoną, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.
Pod koniec wsypać cukier, pieprz mielony, kucharka, wlać ocet, wymieszać, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, garnek zdjąć z ognia - smaczna kapusta czerwona zasmażana z boczkiem, jabłkami jest idealna jako dodatek do wielu dań obiadowych........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz