Składniki:
składniki wg podanej kolejności: drożdże świeże pokruszone 5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
jajka roztrzepane widelcem 3 sztuki,
mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mąka tortowa 50 dag,
szczypta soli,
śliwki 30 dag,
maliny 25 dag
kruszonka: masło miękkie 100 gram,
cukier 100 gram,
mąka pszenna 100 gram
Składniki do miski dodawać wg podanej kolejności w przepisie, składników po dodaniu do miski NIE MIESZAĆ tylko nakryć miskę talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.
Przed pieczeniem ciasto wymieszać w misce drewnianą łyżką, jeśli jest za rzadkie to dosypać mąki aby je trochę zagęścić, ciasto powinno być na za rzadkie ale nie za gęste.
Wymieszane ciasto wyłożyć do foremek silikonowych 20 cm, na ciasta wyłożyć ,śliwki i maliny.
Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać nią owoce.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w foremkach wystudzić.
- ciasto drożdżowe "leniwe" bez wyrabiania jest bardzo łatwe do wykonania i nie zabiera czasu przed pieczeniem........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Super pomysł na ciasto :)
Prześlij komentarz