Składniki:
jajka 2 sztuki "L",
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mleko 3/4-1 szklanka ,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
dżem wieloowocowy
Białka ubić na sztywną bardzo pianę.
Mąkę, proszek do pieczenia, mleko, żółtka, olej, cukier wanilinowy mikserem dobrze wyrobić na gładkie ciasto.
Do ciasta dodać ubitą na sztywno pianę i łyżką delikatnie wmieszać w ciasto.
Do gorącej gofrownicy wlać porcję ciasta i po zamknięciu piec na ciemno złoty kolor, kłaść gofry na kratce aby odparowały, nie będą miękkie tylko chrupiące.
Podawać z ulubionym dżemem, smakują również na zimno - gofry z ubitą na sztywno pianą z białek są bardzo lekkie, chrupiące, smakują doskonale i na ciepło i na zimno.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz