Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
margaryna 15 dag miękka,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
maliny 250 gram małe pudełko
galaretka poziomkowa 2 opakowania,
woda gorąca 900 ml
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia (masa ma być grudkowata) z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Wsypać, mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto rozsmarować w formie, wsypać opłukane i osuszone maliny, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie wystudzić.
Galaretki wymieszać w gorącej wodzie i prawie stężałe wylać na zimne ciasto, schować do lodówki do stężenia galaretki - pyszne, delikatne ciasto z malinami i galaretką jest najlepszym ciastem o każdej porze roku, maliny mrożone po odmrożeniu również do ciasta się nadają lub z kompotu odsączone z soku..........SMACZNEGO!!!
12.11.2019
9.11.2019
Składniki:
łopatka bez kości 1,5 kg, boczek świeży bez kości i skóry 50 dag, woda zimna 1 szklanka, żelatyna 1 łyżka, sól peklująca 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżka, pieprz czarny mielony z kolendrą 1 łyżka, sól czosnkowa 1 łyżeczka, smalec 1/2 kostki, liście laurowe 6 sztuk, ziele angielskie 12 sztuk
Łopatkę z tłuszczykiem i boczek świeży pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na większych oczkach sitka.
Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy, żelatynę, wlać wodę i ręką dobrze wyrobić na kleistą masę.
Do wyparzonych słoików na dno wsypać liść laurowy i ziele angielskie.
Do pełna nakładać ubijając masę mięsną, na wierzchu położyć po kawałku smalcu, mocno zakręcić słoiki.
Słoiki włożyć do garnka, wlać wodę do zakrycia słoików, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować 70 minut, zostawić w wodzie do wystudzenia, słoiki wystudzone wyjąc z garnka, wytrzeć do sucha ściereczką.
Słoiki schować w ciemne, chłodne miejsce lub do lodówki, (jeśli mają być na dłużej to pasteryzowanie powtórzyć) , u nas po 1 pasteryzacji są do dwóch 3 miesięcy w lodówce - najlepsza, najsmaczniejsza domowa słoikowa mielonka, wszystkie kupne nie mają szans smakowo-jakościowych przy tej domowej.........SMACZNEGO!!!
łopatka bez kości 1,5 kg, boczek świeży bez kości i skóry 50 dag, woda zimna 1 szklanka, żelatyna 1 łyżka, sól peklująca 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżka, pieprz czarny mielony z kolendrą 1 łyżka, sól czosnkowa 1 łyżeczka, smalec 1/2 kostki, liście laurowe 6 sztuk, ziele angielskie 12 sztuk
Łopatkę z tłuszczykiem i boczek świeży pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na większych oczkach sitka.
Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy, żelatynę, wlać wodę i ręką dobrze wyrobić na kleistą masę.
Do wyparzonych słoików na dno wsypać liść laurowy i ziele angielskie.
Do pełna nakładać ubijając masę mięsną, na wierzchu położyć po kawałku smalcu, mocno zakręcić słoiki.
Słoiki włożyć do garnka, wlać wodę do zakrycia słoików, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować 70 minut, zostawić w wodzie do wystudzenia, słoiki wystudzone wyjąc z garnka, wytrzeć do sucha ściereczką.
Słoiki schować w ciemne, chłodne miejsce lub do lodówki, (jeśli mają być na dłużej to pasteryzowanie powtórzyć) , u nas po 1 pasteryzacji są do dwóch 3 miesięcy w lodówce - najlepsza, najsmaczniejsza domowa słoikowa mielonka, wszystkie kupne nie mają szans smakowo-jakościowych przy tej domowej.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
włoszczyzna młoda 1 pęczek, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, kostka rosołowa 2-3 sztuki, woda 2,5 litra, pomidory dojrzałe 1 kg, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, ugotowany ryż 2 woreczki, koperek 1/2 pęczka
Włoszczyznę młodą opłukać i razem z nacią selera wszystko rozdrobnić w rozdrabniaczu, wsypać do garnka z wodą, liściem laurowym, zielem angielskim, kostką rosołową i gotować z 20 minut.
Świeże, mocno dojrzałe pomidory opłukać, razem ze skórka pokroić na mniejsze kawałki i pałką blendera miksować dokładnie.
Wlać do wywaru, dodać masło,, gotować z 10 minut, wlać śmietanę wymieszaną z wywarem i solą, pieprzem mielonym, tylko zagotować i zdjąć z ognia, podawać z ryżem ugotowanym. - ze świeżych pomidorów najlepsza jest zupa pomidorowa na szybko, z dodatkiem śmietany smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!
włoszczyzna młoda 1 pęczek, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, kostka rosołowa 2-3 sztuki, woda 2,5 litra, pomidory dojrzałe 1 kg, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, ugotowany ryż 2 woreczki, koperek 1/2 pęczka
Włoszczyznę młodą opłukać i razem z nacią selera wszystko rozdrobnić w rozdrabniaczu, wsypać do garnka z wodą, liściem laurowym, zielem angielskim, kostką rosołową i gotować z 20 minut.
Świeże, mocno dojrzałe pomidory opłukać, razem ze skórka pokroić na mniejsze kawałki i pałką blendera miksować dokładnie.
Wlać do wywaru, dodać masło,, gotować z 10 minut, wlać śmietanę wymieszaną z wywarem i solą, pieprzem mielonym, tylko zagotować i zdjąć z ognia, podawać z ryżem ugotowanym. - ze świeżych pomidorów najlepsza jest zupa pomidorowa na szybko, z dodatkiem śmietany smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!
8.11.2019
Składniki:
twaróg półtłusty 1 kg, jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, orzechy arachidowe obrane 200 gram, herbatniki 200 gram, ciastka z czekoladą 300 gram
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, w osobnym naczyniu żółtka, cukier, cukier wanilinowy ubić mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach i wlać do zmielonego twarogu i mikserem połączyć składniki.
Do masy wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
Białka ubić na sztywną pianę, wsypać orzechy i mikserem na najmniejszych obrotach krótko połączyć składniki.
Formy silikonowe 25x25/20x11/20x11 cm (2 mniejsze do pracy męża) lub 1 blacha duża 35x25 cm, na dnie form ułożyć herbatniki, wylać masę serową, i na wierzchu położyć ciastka z czekoladą na spodzie, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, w formach dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i zostawić na noc do wystudzenia - sernik pieczony z dodatkiem mieszanki orzechowej z ciasteczkami jest bardzo pyszny, lekki, smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
twaróg półtłusty 1 kg, jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, orzechy arachidowe obrane 200 gram, herbatniki 200 gram, ciastka z czekoladą 300 gram
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, w osobnym naczyniu żółtka, cukier, cukier wanilinowy ubić mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach i wlać do zmielonego twarogu i mikserem połączyć składniki.
Do masy wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
Białka ubić na sztywną pianę, wsypać orzechy i mikserem na najmniejszych obrotach krótko połączyć składniki.
Formy silikonowe 25x25/20x11/20x11 cm (2 mniejsze do pracy męża) lub 1 blacha duża 35x25 cm, na dnie form ułożyć herbatniki, wylać masę serową, i na wierzchu położyć ciastka z czekoladą na spodzie, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, w formach dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i zostawić na noc do wystudzenia - sernik pieczony z dodatkiem mieszanki orzechowej z ciasteczkami jest bardzo pyszny, lekki, smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
5.11.2019
Składniki:
udka kurczaka 3 sztuki b. duże, tymianek 1 łyżka, sól czosnkowa 1 łyżka, przyprawa pikantna do drobiu 1/2 opakowania, olej rzepakowy 5 łyżek, liście laurowe 3 sztuki
Tymianek, przyprawa pikantna do drobiu, sól czosnkowa dobrze wymieszać i dokładnie natrzeć umyte, osuszone udka kurczaka, schować do lodówki na kilka godzin.
Do brytfanny wlać olej rzepakowy, wsypać liście laurowe, włożyć udka kurczaka, nakryć pokrywką.
Piekarnik nagrzany na 220C, grzanie góra /dół, wstawić brytfannę i piec pod przykryciem 45 minut, zdjąć pokrywkę, łyżką nabrać wywar z pieczenia i polać po udkach obficie, na termoobiegu 160C piec z 10-15 minut - udka kurczaka pieczone w piekarniku są idealnym daniem na obiad na ciepło lub na kolację, również smakują na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
udka kurczaka 3 sztuki b. duże, tymianek 1 łyżka, sól czosnkowa 1 łyżka, przyprawa pikantna do drobiu 1/2 opakowania, olej rzepakowy 5 łyżek, liście laurowe 3 sztuki
Tymianek, przyprawa pikantna do drobiu, sól czosnkowa dobrze wymieszać i dokładnie natrzeć umyte, osuszone udka kurczaka, schować do lodówki na kilka godzin.
Do brytfanny wlać olej rzepakowy, wsypać liście laurowe, włożyć udka kurczaka, nakryć pokrywką.
Piekarnik nagrzany na 220C, grzanie góra /dół, wstawić brytfannę i piec pod przykryciem 45 minut, zdjąć pokrywkę, łyżką nabrać wywar z pieczenia i polać po udkach obficie, na termoobiegu 160C piec z 10-15 minut - udka kurczaka pieczone w piekarniku są idealnym daniem na obiad na ciepło lub na kolację, również smakują na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
4.11.2019
Składniki:
ciasto francuskie 1 rolka, truskawki świeże lub odmrożone 25 dag, twaróg śmietankowy 50 dag, cukier puder 3 łyżki, jajka 1 sztuka "L", mąka ziemniaczana 2 łyżki, aromat migdałowy 3 krople
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na połówki, jeśli są mrożone to trzeba na sitku odmrozić, z kompotu odsączyć dobrze z soku.
Twaróg śmietankowy (nie trzeba mielić) łyżką dobrze utrzeć z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną, aromatem migdałowym.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na środku rozsmarować twaróg, na wierzchu rozłożyć truskawki.
Brzegi ciasta wywinąć na ser zostawiając z 4 cm nie zakryte, ciasto posmarować zimną wodą.
Piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić na blaszce - pyszne, łatwe, szybkie ciasto francuskie z serem i truskawkami, zawsze mam w zamrażalniku zapas ciasta francuskiego na smaczne desery słodkie i słone wypieki........SMACZNEGO!!!
ciasto francuskie 1 rolka, truskawki świeże lub odmrożone 25 dag, twaróg śmietankowy 50 dag, cukier puder 3 łyżki, jajka 1 sztuka "L", mąka ziemniaczana 2 łyżki, aromat migdałowy 3 krople
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na połówki, jeśli są mrożone to trzeba na sitku odmrozić, z kompotu odsączyć dobrze z soku.
Twaróg śmietankowy (nie trzeba mielić) łyżką dobrze utrzeć z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną, aromatem migdałowym.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na środku rozsmarować twaróg, na wierzchu rozłożyć truskawki.
Brzegi ciasta wywinąć na ser zostawiając z 4 cm nie zakryte, ciasto posmarować zimną wodą.
Piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić na blaszce - pyszne, łatwe, szybkie ciasto francuskie z serem i truskawkami, zawsze mam w zamrażalniku zapas ciasta francuskiego na smaczne desery słodkie i słone wypieki........SMACZNEGO!!!
3.11.2019
Składniki:
makaron krajanka 250 gram, sól 1 łyżeczka, woda 3 litry
pomidory bardzo miękkie 12 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, czosnek 1 główka, szynka szwarcwaldzka 100 gram, cukier 2 łyżki, kucharek 2-3 łyżeczki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, oregano 1 łyżeczka
ser żółty 20 dag
Na oleju podsmażyć obrane ząbki czosnku pokrojone w talarki posypane cukrem na jasno złoty kolor, dodać pokrojoną w kostkę szynkę szwarcwaldzką, wsypać kucharka, paprykę ostrą i podsmażać z 3 minuty.
Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory umyć, pokroić ze skórką na kawałki, w dzbanku blendera wszystkie zmiksować (w zimie idealnie pasuje sok pomidorowy 1 litr), wlać do garnka.
Gotować sos na średnim ogniu z 10 minut co jakiś czas zamieszać.
Makaron gotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, ser żółty (u mnie gouda) pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmielić, posypać serem makaron z sosem - najlepszy makaron z sosem ze świeżych pomidorów z czosnkiem, szynką szwarcwaldzką jest szybkim, smacznym daniem na obiad, kolację.........SMACZNEGO!!!
makaron krajanka 250 gram, sól 1 łyżeczka, woda 3 litry
pomidory bardzo miękkie 12 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, czosnek 1 główka, szynka szwarcwaldzka 100 gram, cukier 2 łyżki, kucharek 2-3 łyżeczki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, oregano 1 łyżeczka
ser żółty 20 dag
Na oleju podsmażyć obrane ząbki czosnku pokrojone w talarki posypane cukrem na jasno złoty kolor, dodać pokrojoną w kostkę szynkę szwarcwaldzką, wsypać kucharka, paprykę ostrą i podsmażać z 3 minuty.
Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory umyć, pokroić ze skórką na kawałki, w dzbanku blendera wszystkie zmiksować (w zimie idealnie pasuje sok pomidorowy 1 litr), wlać do garnka.
Gotować sos na średnim ogniu z 10 minut co jakiś czas zamieszać.
Makaron gotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, ser żółty (u mnie gouda) pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmielić, posypać serem makaron z sosem - najlepszy makaron z sosem ze świeżych pomidorów z czosnkiem, szynką szwarcwaldzką jest szybkim, smacznym daniem na obiad, kolację.........SMACZNEGO!!!
2.11.2019
Składniki:
świeże śledzie 2 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka
cebula 4 sztuki średnie, papryka czerwona 2 sztuki średnie, cukier 3 łyżki, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, kolendra 1 łyżeczka, gorczyca 2 łyżeczki, suszony baldachim kopru 1 mały, woda 2 litry, ocet 10% 3/4 szklanki
Świeże śledzie oczyścić: odciąć głowy, końcówkę ogona, usunąć wnętrzności i dobrze pod zimną wypłukać.
Włożyć śledzie porcjami do miski (nie plastikowej) i każdą porcję posypać kucharkiem, miskę zakryć talerzem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Z miski odlać puszczoną wodę, wsypać mąkę, na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano śledzie obtoczone mąką z każdej strony, odkładać do naczynia do zalewy, posypać pieprzem mielonym.
Cebule pokroić w piórka, papryki na kawałeczki, wsypać cukier, ziele angielskie, gorczycę, kolendrę, suszony baldachim kopru, wlać wodę i gotować z 10 minut, na koniec wlać ocet (jeśli mocno kwaśna to dać 1 szklankę, jeśli mniej to 1/2 szklanki) i gotować z 2 minuty, gorącą wlać do śledzi, najlepsze są na drugi dzień do jedzenia - świeże śledzie prosto z łodzi od rybaka z Rewy są najlepsze do smażeni i do zalewy, smakowo zalewę można zrobić jaką się lubi..........SMACZNEGO!!!
świeże śledzie 2 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka
cebula 4 sztuki średnie, papryka czerwona 2 sztuki średnie, cukier 3 łyżki, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, kolendra 1 łyżeczka, gorczyca 2 łyżeczki, suszony baldachim kopru 1 mały, woda 2 litry, ocet 10% 3/4 szklanki
Świeże śledzie oczyścić: odciąć głowy, końcówkę ogona, usunąć wnętrzności i dobrze pod zimną wypłukać.
Włożyć śledzie porcjami do miski (nie plastikowej) i każdą porcję posypać kucharkiem, miskę zakryć talerzem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Z miski odlać puszczoną wodę, wsypać mąkę, na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano śledzie obtoczone mąką z każdej strony, odkładać do naczynia do zalewy, posypać pieprzem mielonym.
Cebule pokroić w piórka, papryki na kawałeczki, wsypać cukier, ziele angielskie, gorczycę, kolendrę, suszony baldachim kopru, wlać wodę i gotować z 10 minut, na koniec wlać ocet (jeśli mocno kwaśna to dać 1 szklankę, jeśli mniej to 1/2 szklanki) i gotować z 2 minuty, gorącą wlać do śledzi, najlepsze są na drugi dzień do jedzenia - świeże śledzie prosto z łodzi od rybaka z Rewy są najlepsze do smażeni i do zalewy, smakowo zalewę można zrobić jaką się lubi..........SMACZNEGO!!!
28.10.2019
Składniki:
jajka 5 sztuk "L", twaróg sernikowy truskawkowy 1kg wiaderko, śmietana 18% gęsta 340 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, biszkopty 200 gram, truskawki 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki
kruszonka: mąka pszenna 15 dag, cukier 10 dag, masło miękkie 12,5 dag
Składniki temperatura pokojowa = w misie robota utrzeć do białości jajka bez cukru (jeśli mamy twaróg naturalny to dajemy 1 szklankę cukru), do jajek dodać twaróg truskawkowy z wiaderka, śmietanę, wsypać budyń, kasze manną i połączyć składniki.
Forma silikonowa 26 cm, tortownica 18 cm z papierem do pieczenia (mąż do pracy zabiera), na dnie ułożyć biszkopty i wylać masę serową.
Truskawki umyte bez szypułek wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na wierzch sernika, można również użyć truskawek z kompotu odsączone z soku lub mrożone po odmrożeniu.
Miękkie masło wyrobić palcami z mąką, cukrem na kruszonkę, rozsypać na truskawkach.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić w formach do wystudzenia - najlepszy, najsmaczniejszy , mocno truskawkowy sernik na spodzie z biszkoptów z chrupiącą kruszonką..........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L", twaróg sernikowy truskawkowy 1kg wiaderko, śmietana 18% gęsta 340 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, biszkopty 200 gram, truskawki 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki
kruszonka: mąka pszenna 15 dag, cukier 10 dag, masło miękkie 12,5 dag
Składniki temperatura pokojowa = w misie robota utrzeć do białości jajka bez cukru (jeśli mamy twaróg naturalny to dajemy 1 szklankę cukru), do jajek dodać twaróg truskawkowy z wiaderka, śmietanę, wsypać budyń, kasze manną i połączyć składniki.
Forma silikonowa 26 cm, tortownica 18 cm z papierem do pieczenia (mąż do pracy zabiera), na dnie ułożyć biszkopty i wylać masę serową.
Truskawki umyte bez szypułek wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na wierzch sernika, można również użyć truskawek z kompotu odsączone z soku lub mrożone po odmrożeniu.
Miękkie masło wyrobić palcami z mąką, cukrem na kruszonkę, rozsypać na truskawkach.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić w formach do wystudzenia - najlepszy, najsmaczniejszy , mocno truskawkowy sernik na spodzie z biszkoptów z chrupiącą kruszonką..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)