Składniki:
udka kurczaka 3 sztuki b. duże,
tymianek 1 łyżka,
sól czosnkowa 1 łyżka,
przyprawa pikantna do drobiu 1/2 opakowania,
olej rzepakowy 5 łyżek,
liście laurowe 3 sztuki
Tymianek, przyprawa pikantna do drobiu, sól czosnkowa dobrze wymieszać i dokładnie natrzeć umyte, osuszone udka kurczaka, schować do lodówki na kilka godzin.
Do brytfanny wlać olej rzepakowy, wsypać liście laurowe, włożyć udka kurczaka, nakryć pokrywką.
Piekarnik nagrzany na 220C, grzanie góra /dół, wstawić brytfannę i piec pod przykryciem 45 minut, zdjąć pokrywkę, łyżką nabrać wywar z pieczenia i polać po udkach obficie, na termoobiegu 160C piec z 10-15 minut - udka kurczaka pieczone w piekarniku są idealnym daniem na obiad na ciepło lub na kolację, również smakują na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz