Składniki:
włoszczyzna młoda 1 pęczek,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 2 sztuki,
kostka rosołowa 2-3 sztuki,
woda 2,5 litra,
pomidory dojrzałe 1 kg,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
śmietana 12% 200 gram,
ugotowany ryż 2 woreczki,
koperek 1/2 pęczka
Włoszczyznę młodą opłukać i razem z nacią selera wszystko rozdrobnić w rozdrabniaczu, wsypać do garnka z wodą, liściem laurowym, zielem angielskim, kostką rosołową i gotować z 20 minut.
Świeże, mocno dojrzałe pomidory opłukać, razem ze skórka pokroić na mniejsze kawałki i pałką blendera miksować dokładnie.
Wlać do wywaru, dodać masło,, gotować z 10 minut, wlać śmietanę wymieszaną z wywarem i solą, pieprzem mielonym, tylko zagotować i zdjąć z ognia, podawać z ryżem ugotowanym. - ze świeżych pomidorów najlepsza jest zupa pomidorowa na szybko, z dodatkiem śmietany smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
bardzo lubię taką zupę
Dziękuję, pozdrawiam 😊
Prześlij komentarz