Składniki:
ciasto francuskie 1 rolka,
truskawki świeże lub odmrożone 25 dag,
twaróg śmietankowy 50 dag,
cukier puder 3 łyżki,
jajka 1 sztuka "L",
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
aromat migdałowy 3 krople
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na połówki, jeśli są mrożone to trzeba na sitku odmrozić, z kompotu odsączyć dobrze z soku.
Twaróg śmietankowy (nie trzeba mielić) łyżką dobrze utrzeć z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną, aromatem migdałowym.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na środku rozsmarować twaróg, na wierzchu rozłożyć truskawki.
Brzegi ciasta wywinąć na ser zostawiając z 4 cm nie zakryte, ciasto posmarować zimną wodą.
Piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić na blaszce - pyszne, łatwe, szybkie ciasto francuskie z serem i truskawkami, zawsze mam w zamrażalniku zapas ciasta francuskiego na smaczne desery słodkie i słone wypieki........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz