Składniki:
ozorki wieprzowe 1 kg,
woda 1,5 litra,
kucharek 2 łyżeczki,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 3 sztuki
masło 3 łyżki,
cebula 1 sztuka mniejsza,
cukier 1 łyżeczka,
mąka pszenna 3 łyżki,
śmietana 12% 2 łyżki,
wywar z ozorków 3/4 litra,
chrzan 2-3 łyżki
buraki obrane 1 kg,
smalec 1 łyżka,
cebula 1 sztuka,
cukier 2-3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet winny 2 łyżeczki
ziemniaki ugotowane 1 kg,
koperek 1 pęczek
Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim , kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski.
W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki.
Buraczki ugotować, zetrzeć na tarce i usmażyć z cebulką, cukrem, solą, pieprzem, octem.
Ugotowane ziemniaki utłuc na pure, podać posypane koperkiem, z buraczkami i ozorkami
- ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym są przepysznym daniem, pamiętam takie ozorki na obiad u babci.........SMACZNEGO!!!
26.10.2019
24.10.2019
moje pierwsze gofry zrobiłam "zobacz TUTAJ" z przepisu, który jest w instrukcji, dodałam tylko anyż.
moc: 800-1000 Wat, uchwyt chroniący przed poparzeniem, antypoślizgowe nóżki zapewniają stabilność urządzenia podczas pracy, powłoka zapobiega przywieraniu gofrów,łatwe czyszczenie, cena: 49,99 - oferta promocyjna od 21.10 do 02.11 2019 w Biedronce
Składniki:
jajka 3 sztuki "L", cukier wanilinowy 1 łyżeczka, cukier 1/4 szklanki, olej rzepakowy 100 ml, mleko 3/4 szklanki, woda gazowana do pełnej szklanki z mlekiem, mąka tortowa 250 gram, proszek do pieczenia 1łyżeczka, anyż gwiazdka 1 sztuka mała
Jajka, mleko z wodą gazowaną, olej, cukier, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia w pojemniku ręcznie rózgą lub mikserem dobrze wymieszać na gładką masę.
Gwiazdkę anyżu (anyż można zmielić w młynku do kawy i do wielu potraw, deserów, kompotów, herbaty, kawy używać) w moździerzu rozgnieść, wsypać do ciasta, wymieszać, ciasto odstawić na minimum 30 minut na blat kuchenny.
Gofrownicę wg instrukcji rozgrzać, wlać porcję ciasta, zamknąć pokrywę.
Tutaj piekłam gofry około 13-15 minut, po upieczeniu odkładam na kratkę aby odparowały i będą chrupiące, można podawać z czym się lubi lub takie suche podjadać - moje pierwsze domowe gofry przygotowałam z instrukcji, dodałam tylko anyż, gofry są chrupiące, w środku wypieczone nie gumowe, będę ten przepis robić z różnymi dodatkami na słodko i na słono..........SMACZNEGO!!!
jajka 3 sztuki "L", cukier wanilinowy 1 łyżeczka, cukier 1/4 szklanki, olej rzepakowy 100 ml, mleko 3/4 szklanki, woda gazowana do pełnej szklanki z mlekiem, mąka tortowa 250 gram, proszek do pieczenia 1łyżeczka, anyż gwiazdka 1 sztuka mała
Jajka, mleko z wodą gazowaną, olej, cukier, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia w pojemniku ręcznie rózgą lub mikserem dobrze wymieszać na gładką masę.
Gwiazdkę anyżu (anyż można zmielić w młynku do kawy i do wielu potraw, deserów, kompotów, herbaty, kawy używać) w moździerzu rozgnieść, wsypać do ciasta, wymieszać, ciasto odstawić na minimum 30 minut na blat kuchenny.
Gofrownicę wg instrukcji rozgrzać, wlać porcję ciasta, zamknąć pokrywę.
Tutaj piekłam gofry około 13-15 minut, po upieczeniu odkładam na kratkę aby odparowały i będą chrupiące, można podawać z czym się lubi lub takie suche podjadać - moje pierwsze domowe gofry przygotowałam z instrukcji, dodałam tylko anyż, gofry są chrupiące, w środku wypieczone nie gumowe, będę ten przepis robić z różnymi dodatkami na słodko i na słono..........SMACZNEGO!!!
23.10.2019
Składniki:
smalec 3 łyżki, cebula 1 sztuka większa, cukier 1/2 łyżeczki, papryka czerwona 1 sztuka średnia, kaszanka 5 sztuk , pieprz mielony - do smaku, koperek 1/2 pęczka
Paprykę oczyścić z pestek, opłukać, kaszankę obrać z flaka.
Drobno pokroić cebulę, paprykę w kostkę, na gorącym smalcu podsmażyć na złocisto cebulę posypaną cukrem, następnie wsypać paprykę i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając.
Dodać do cebuli pokrojoną w plastry kaszankę, posypać pieprzem i mieszać do usmażenia się kaszanki do jednolitej masy, posypać koperkiem, podawać z ziemniakami, pieczywem - raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść dobrej jakości kaszankę, kaszanka smażona z różnymi dodatkami jest sycącym obiadem lub kolacją........SMACZNEGO!!!
smalec 3 łyżki, cebula 1 sztuka większa, cukier 1/2 łyżeczki, papryka czerwona 1 sztuka średnia, kaszanka 5 sztuk , pieprz mielony - do smaku, koperek 1/2 pęczka
Paprykę oczyścić z pestek, opłukać, kaszankę obrać z flaka.
Drobno pokroić cebulę, paprykę w kostkę, na gorącym smalcu podsmażyć na złocisto cebulę posypaną cukrem, następnie wsypać paprykę i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając.
Dodać do cebuli pokrojoną w plastry kaszankę, posypać pieprzem i mieszać do usmażenia się kaszanki do jednolitej masy, posypać koperkiem, podawać z ziemniakami, pieczywem - raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść dobrej jakości kaszankę, kaszanka smażona z różnymi dodatkami jest sycącym obiadem lub kolacją........SMACZNEGO!!!
22.10.2019
Składniki:
pstrąg świeży 1 sztuka większa, masło miękkie 2 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka
masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki
szpinak mrożony 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mozzarella kulka 2 opakowania
ziemniaki 1 kg
Ziemniaki obrane pokroić w 0,5 cm talarki, zalać wodą i gotować na lekko twarde, odlać z wody.
Z pstrąga pincetą pousuwać ości, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek pokrojone drobno z cukrem na złocisto, dodać odmrożony szpinak, kucharka, pieprz mielony i podsmażać na średnim ogniu do odparowania wody, co jakiś czas zamieszać.
Szpinak wymieszać z pokrojoną mozzarellą i włożyć połowę do pstrąga, wierzch pstrąga natrzeć masłem z solą i zawinąć w folię srebrną, rybę położyć na blaszce z papierem do pieczenia, obok ryby położyć podgotowane ziemniaki, na ziemniaki wyłożyć resztę szpinaku.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, można pod koniec ziemniaki nakryć papierem do pieczenia aby się nie przypiekło za mocno - bardzo smaczny, soczysty, aromatyczny pstrąg z ziemniakami, szpinakiem mozzarellą pieczony w piekarniku..........SMACZNEGO!!!
pstrąg świeży 1 sztuka większa, masło miękkie 2 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka
masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki
szpinak mrożony 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mozzarella kulka 2 opakowania
ziemniaki 1 kg
Ziemniaki obrane pokroić w 0,5 cm talarki, zalać wodą i gotować na lekko twarde, odlać z wody.
Z pstrąga pincetą pousuwać ości, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek pokrojone drobno z cukrem na złocisto, dodać odmrożony szpinak, kucharka, pieprz mielony i podsmażać na średnim ogniu do odparowania wody, co jakiś czas zamieszać.
Szpinak wymieszać z pokrojoną mozzarellą i włożyć połowę do pstrąga, wierzch pstrąga natrzeć masłem z solą i zawinąć w folię srebrną, rybę położyć na blaszce z papierem do pieczenia, obok ryby położyć podgotowane ziemniaki, na ziemniaki wyłożyć resztę szpinaku.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, można pod koniec ziemniaki nakryć papierem do pieczenia aby się nie przypiekło za mocno - bardzo smaczny, soczysty, aromatyczny pstrąg z ziemniakami, szpinakiem mozzarellą pieczony w piekarniku..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
schab bez kości 30 dag, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, marchew 3 sztuki średnie, kapusta biała 1 główka mniejsza, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, sól 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki
Na smalcu usmażyć pokrojony w kostkę schab i cebulę, usmażyć na rumiano.
Marchew obrać i zetrzeć na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu lub na tarce grubsze oczka, dodać do schabu i podsmażać z 5 minut, co jakiś cza zamieszać.
Kapustę pokroić drobno, w misce zalać wrzątkiem, zamieszać i wodę wylać, kapustę dodać do marchewki.
Dodać przyprawę np. do wieprzowiny, pieprz ziołowy, sól i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.
Na koniec dodać mielony pieprz, posiekany koperek i mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia - pyszna, lekka kapusta z marchewką i mięskiem jest doskonałym dodatkiem do obiadu i do zjedzenia z pieczywem na kolację..........SMACZNEGO!!!
schab bez kości 30 dag, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, marchew 3 sztuki średnie, kapusta biała 1 główka mniejsza, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, sól 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki
Na smalcu usmażyć pokrojony w kostkę schab i cebulę, usmażyć na rumiano.
Marchew obrać i zetrzeć na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu lub na tarce grubsze oczka, dodać do schabu i podsmażać z 5 minut, co jakiś cza zamieszać.
Kapustę pokroić drobno, w misce zalać wrzątkiem, zamieszać i wodę wylać, kapustę dodać do marchewki.
Dodać przyprawę np. do wieprzowiny, pieprz ziołowy, sól i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.
Na koniec dodać mielony pieprz, posiekany koperek i mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia - pyszna, lekka kapusta z marchewką i mięskiem jest doskonałym dodatkiem do obiadu i do zjedzenia z pieczywem na kolację..........SMACZNEGO!!!
20.10.2019
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", cukier 1 szklanka, masło stopione 5 dag, aromat waniliowy 2 krople, mąka tortowa 50 dag, sól 1 szczypta, truskawki 50 dag
kruszonka: kakao 2 łyżki, mąka krupczatka 15 dag, masło miękkie 10 dag, cukier 10 dag puder cukier do posypania
Drożdże w misie robota wymieszać z mlekiem łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut przykryte.
Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, wbić jajka, dodać aromat waniliowy, szczyptę soli, wlać letnie masło i wyrabiać hakiem robota z 8 minut.
Ciasto przełożyć do miski, posypać ciut mąką, nakryć np. papierem i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto.
Z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę.
Na cieście poukładać truskawki bez szypułek, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka z truskawkami, kruszonką kakaową jest pyszna do kawy, herbaty, zimnego mleka, nam smakuje na drugi dzień po upieczeniu...........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", cukier 1 szklanka, masło stopione 5 dag, aromat waniliowy 2 krople, mąka tortowa 50 dag, sól 1 szczypta, truskawki 50 dag
kruszonka: kakao 2 łyżki, mąka krupczatka 15 dag, masło miękkie 10 dag, cukier 10 dag puder cukier do posypania
Drożdże w misie robota wymieszać z mlekiem łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut przykryte.
Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, wbić jajka, dodać aromat waniliowy, szczyptę soli, wlać letnie masło i wyrabiać hakiem robota z 8 minut.
Ciasto przełożyć do miski, posypać ciut mąką, nakryć np. papierem i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto.
Z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę.
Na cieście poukładać truskawki bez szypułek, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka z truskawkami, kruszonką kakaową jest pyszna do kawy, herbaty, zimnego mleka, nam smakuje na drugi dzień po upieczeniu...........SMACZNEGO!!!
17.10.2019
Składniki:
filet z dorsza 1 sztuka większa, mąka 2 łyżki, tarta bułka 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy, ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek siekany 1/2 pęczka, pomidory 4 sztuki
mizeria: ogórki gruntowe 4 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, koperek siekany 1/2 pęczka
Filety z dorsza atlantyckiego i pokroić na cztery porcje, obtoczyć je w mące wymieszanej z solą i pieprzem mielonym.
Na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy, kłaść filety i smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać z wody i na ogniu postawić garnek na chwilę aby odparować.
Ogórki zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, koperkiem, śmietaną.
Rybę podać z ziemniakami, pomidorem, można ziemniaki polać tłuszczem po smażeniu, posypać koperkiem - filety z dorsza atlantyckiego smażone i podane ziemniakami, mizerią są najlepszym nie tylko postnym obiadem........SMACZNEGO!!!
filet z dorsza 1 sztuka większa, mąka 2 łyżki, tarta bułka 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy, ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek siekany 1/2 pęczka, pomidory 4 sztuki
mizeria: ogórki gruntowe 4 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, koperek siekany 1/2 pęczka
Filety z dorsza atlantyckiego i pokroić na cztery porcje, obtoczyć je w mące wymieszanej z solą i pieprzem mielonym.
Na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy, kłaść filety i smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać z wody i na ogniu postawić garnek na chwilę aby odparować.
Ogórki zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, koperkiem, śmietaną.
Rybę podać z ziemniakami, pomidorem, można ziemniaki polać tłuszczem po smażeniu, posypać koperkiem - filety z dorsza atlantyckiego smażone i podane ziemniakami, mizerią są najlepszym nie tylko postnym obiadem........SMACZNEGO!!!
15.10.2019
Składniki:
białka z jajek "M" 15 sztuk, puder cukier 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
śmietana 30% 330 gram, cukier puder 1 łyżka, śmietan fix 1 opakowanie
truskawki 50 dag, kisiel 1 łyżka, woda 1/4 szklanki
Zimne białka ubijać na dużych obrotach, gdy zaczną gęstnieć w trakcie ubijania porcjami dosypywać puder cukier, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, piana powinna być ubita jak do krojenia.
Forma silikonowa 25x25 cm, pianę rozsmarować w formie, piekarnik nagrzany na 180C i po nagrzaniu się do tej temperatury zmniejszyć na 110C, piec bezę około 75 minut, po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia.
Umyte truskawki pokroić na plasterki do garnuszka, wlać wodę wymieszaną z kisielem i delikatnie mieszać cały czas do zagotowania i zagęszczenia się kisielu, dobrze wystudzić.
Zimną mocno śmietanę wlać do pojemnika wysokiego, wsypać cukier, śmietan fix i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach.
Bezę wyjąć z formy na płaski talerz, z wierzchu ostrym nożem ściąć nierówności bezy, będą do posypania.
Połowę bitej śmietany rozsmarować na bezie i wyłożyć zimne truskawki, na truskawki wyłożyć resztę bitej śmietany posypać pokruszoną, odkrojoną bezą, schować do lodówki - beza jest u nas zawsze gdy nazbieram dużą szklankę białek, najlepiej nam smakuje z bitą śmietaną i truskawkami..........SMACZNEGO!!!
białka z jajek "M" 15 sztuk, puder cukier 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
śmietana 30% 330 gram, cukier puder 1 łyżka, śmietan fix 1 opakowanie
truskawki 50 dag, kisiel 1 łyżka, woda 1/4 szklanki
Zimne białka ubijać na dużych obrotach, gdy zaczną gęstnieć w trakcie ubijania porcjami dosypywać puder cukier, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, piana powinna być ubita jak do krojenia.
Forma silikonowa 25x25 cm, pianę rozsmarować w formie, piekarnik nagrzany na 180C i po nagrzaniu się do tej temperatury zmniejszyć na 110C, piec bezę około 75 minut, po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia.
Umyte truskawki pokroić na plasterki do garnuszka, wlać wodę wymieszaną z kisielem i delikatnie mieszać cały czas do zagotowania i zagęszczenia się kisielu, dobrze wystudzić.
Zimną mocno śmietanę wlać do pojemnika wysokiego, wsypać cukier, śmietan fix i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach.
Bezę wyjąć z formy na płaski talerz, z wierzchu ostrym nożem ściąć nierówności bezy, będą do posypania.
Połowę bitej śmietany rozsmarować na bezie i wyłożyć zimne truskawki, na truskawki wyłożyć resztę bitej śmietany posypać pokruszoną, odkrojoną bezą, schować do lodówki - beza jest u nas zawsze gdy nazbieram dużą szklankę białek, najlepiej nam smakuje z bitą śmietaną i truskawkami..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)