Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 1 szklanka,
jajka 3 sztuki "L",
cukier 1 szklanka,
masło stopione 5 dag,
aromat waniliowy 2 krople,
mąka tortowa 50 dag,
sól 1 szczypta,
truskawki 50 dag
kruszonka: kakao 2 łyżki,
mąka krupczatka 15 dag,
masło miękkie 10 dag,
cukier 10 dag
puder cukier do posypania
Drożdże w misie robota wymieszać z mlekiem łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut przykryte.
Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, wbić jajka, dodać aromat waniliowy, szczyptę soli, wlać letnie masło i wyrabiać hakiem robota z 8 minut.
Ciasto przełożyć do miski, posypać ciut mąką, nakryć np. papierem i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto.
Z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę.
Na cieście poukładać truskawki bez szypułek, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka z truskawkami, kruszonką kakaową jest pyszna do kawy, herbaty, zimnego mleka, nam smakuje na drugi dzień po upieczeniu...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz