filet z dorsza 1 sztuka większa, mąka 2 łyżki, tarta bułka 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy, ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek siekany 1/2 pęczka, pomidory 4 sztuki
mizeria: ogórki gruntowe 4 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, koperek siekany 1/2 pęczka
Filety z dorsza atlantyckiego i pokroić na cztery porcje, obtoczyć je w mące wymieszanej z solą i pieprzem mielonym.
Na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy, kłaść filety i smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać z wody i na ogniu postawić garnek na chwilę aby odparować.
Ogórki zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, koperkiem, śmietaną.
Rybę podać z ziemniakami, pomidorem, można ziemniaki polać tłuszczem po smażeniu, posypać koperkiem - filety z dorsza atlantyckiego smażone i podane ziemniakami, mizerią są najlepszym nie tylko postnym obiadem........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz