Składniki:
białka z jajek "M" 15 sztuk,
puder cukier 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżka,
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
śmietana 30% 330 gram,
cukier puder 1 łyżka,
śmietan fix 1 opakowanie
truskawki 50 dag,
kisiel 1 łyżka,
woda 1/4 szklanki
Zimne białka ubijać na dużych obrotach, gdy zaczną gęstnieć w trakcie ubijania porcjami dosypywać puder cukier, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, piana powinna być ubita jak do krojenia.
Forma silikonowa 25x25 cm, pianę rozsmarować w formie, piekarnik nagrzany na 180C i po nagrzaniu się do tej temperatury zmniejszyć na 110C, piec bezę około 75 minut, po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia.
Umyte truskawki pokroić na plasterki do garnuszka, wlać wodę wymieszaną z kisielem i delikatnie mieszać cały czas do zagotowania i zagęszczenia się kisielu, dobrze wystudzić.
Zimną mocno śmietanę wlać do pojemnika wysokiego, wsypać cukier, śmietan fix i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach.
Bezę wyjąć z formy na płaski talerz, z wierzchu ostrym nożem ściąć nierówności bezy, będą do posypania.
Połowę bitej śmietany rozsmarować na bezie i wyłożyć zimne truskawki, na truskawki wyłożyć resztę bitej śmietany posypać pokruszoną, odkrojoną bezą, schować do lodówki - beza jest u nas zawsze gdy nazbieram dużą szklankę białek, najlepiej nam smakuje z bitą śmietaną i truskawkami..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz