Składniki:
schab bez kości 30 dag,
smalec 2 łyżki,
cebula 1 sztuka,
marchew 3 sztuki średnie,
kapusta biała 1 główka mniejsza,
przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania,
sól 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
koperek 1 pęczek,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
mąka pszenna 2 łyżki
Na smalcu usmażyć pokrojony w kostkę schab i cebulę, usmażyć na rumiano.
Marchew obrać i zetrzeć na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu lub na tarce grubsze oczka, dodać do schabu i podsmażać z 5 minut, co jakiś cza zamieszać.
Kapustę pokroić drobno, w misce zalać wrzątkiem, zamieszać i wodę wylać, kapustę dodać do marchewki.
Dodać przyprawę np. do wieprzowiny, pieprz ziołowy, sól i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.
Na koniec dodać mielony pieprz, posiekany koperek i mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia - pyszna, lekka kapusta z marchewką i mięskiem jest doskonałym dodatkiem do obiadu i do zjedzenia z pieczywem na kolację..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz