Składniki:
pęczek botwinki 2 sztuki,
woda 4 szklanki,
kostka rosołowa 2 sztuki,
ogórki gruntowe 4 średnie,
rzodkiewka 1 pęczek,
ząbki czosnku 4 sztuki,
szczypiorek 1 pęczek,
koperek 1 pęczek,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
cukier 4 łyżki,
ocet - do smaku,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
maślanka 1 litr,
jajka ugotowane na twardo 8 sztuk
Umytą botwinkę drobno pokroić do garnka, kroję liście, łodyżki, buraczki,wlać wodę, wsypać kostki rosołowe i gotować po zagotowaniu z 5 minut, dobrze wystudzić, najlepiej przygotować wieczorem.
Obrane ogórki, rzodkiewki duże zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać drobno pokrojony opłukany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, czosnek starty w tarce do czosnku lub roztarty z ciut solą.
Do zimnej botwinki wsypać pokrojone składniki, pieprz mielony, wlać zimną maślankę, ocet, dobrze wymieszać, ewentualnie dodać do smaku soli, schować do lodówki.
Jajka ugotować na twardo, obrane pokroić na ćwiartki, podawać w chłodniku - chłodnik na upalne jest najlepszą zupą, gasi pragnienie, ochładza ciało od środka, jest pełen witamin, energii..........SMACZNEGO!!!
5.07.2019
3.07.2019
Składniki:
kapusta młoda 2 główki średnie, karkówka mielona 50 dag, ryż 4 saszetki, przyprawa do karkówki 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, koperek 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 4 szklanki, pomidory miękkie1 kg, śmietana 200 gram, koperek 1 pęczek
Ryż ugotować w nie solonej wodzie na gęsto, do zimnego dodać zmieloną karkówkę (mielę w maszynce do mięsa), przyprawę do karkówki, jajka, dokładnie ręką wyrobić.
Do masy wsypać kucharka, posiekany koperek i wszystko dokładnie ręką wyrobić, schować do lodówki.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i sparzać krótko liście ściągając je z główki, z wystudzonych wyciąć gruby nerw.
Na każdy liść nałożyć porcję masy, zawinąć ciasno, podsmażać na patelni na oleju, w garnku szybkowarów rozłożyć rozkładane sitka (chronią kapustę przed przypaleniem), układać gołąbki do odpowiedniej wysokości (u mnie ok 3/4 , szybkowar musi mieć miejsce dla ciśnienia), wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 20 minut, w szybkowarze wystudzić, wtedy można je bez rozwalania wyjąć, najlepiej zrobić wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu.
Wywary wlać do jednego garnka, pomidory ze skórką zmiksować blenderem, wlać do wywaru z gołąbków, dodać mąkę, śmietanę, zmiksować i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać koperek, wymieszać - pyszne gołąbki z młodej kapusty z karkówki z szybkowara, są bardzo szybko gotowe i aromatyczne z sosem ze świeżych pomidorów............SMACZNEGO!!!
kapusta młoda 2 główki średnie, karkówka mielona 50 dag, ryż 4 saszetki, przyprawa do karkówki 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, koperek 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 4 szklanki, pomidory miękkie1 kg, śmietana 200 gram, koperek 1 pęczek
Ryż ugotować w nie solonej wodzie na gęsto, do zimnego dodać zmieloną karkówkę (mielę w maszynce do mięsa), przyprawę do karkówki, jajka, dokładnie ręką wyrobić.
Do masy wsypać kucharka, posiekany koperek i wszystko dokładnie ręką wyrobić, schować do lodówki.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i sparzać krótko liście ściągając je z główki, z wystudzonych wyciąć gruby nerw.
Na każdy liść nałożyć porcję masy, zawinąć ciasno, podsmażać na patelni na oleju, w garnku szybkowarów rozłożyć rozkładane sitka (chronią kapustę przed przypaleniem), układać gołąbki do odpowiedniej wysokości (u mnie ok 3/4 , szybkowar musi mieć miejsce dla ciśnienia), wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 20 minut, w szybkowarze wystudzić, wtedy można je bez rozwalania wyjąć, najlepiej zrobić wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu.
Wywary wlać do jednego garnka, pomidory ze skórką zmiksować blenderem, wlać do wywaru z gołąbków, dodać mąkę, śmietanę, zmiksować i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać koperek, wymieszać - pyszne gołąbki z młodej kapusty z karkówki z szybkowara, są bardzo szybko gotowe i aromatyczne z sosem ze świeżych pomidorów............SMACZNEGO!!!
Składniki:
szynka świeża wieprzowa 1,5 kg, przyprawa do gyrosa Prymat 1 opakowanie, jogurt naturalny 330 gram, musztarda miodowa 4 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 6 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana 12% gęsta 200 gram, ziemniaki ugotowane 50 dag, mizeria: 2 ogórki węże, do smaku cukier, sól, pieprz, ocet winny, śmietana 12% 200 gram, koperek 1 pęczek
Przyprawę wsypać do miski, wlać jogurt, dodać musztardę miodową i wymieszać, do marynaty włożyć mięso i dokładnie marynatą natrzeć, schować do lodówki na całą noc.
W szybkowarze na oleju zrumienić mięso, cebule, wlać resztę marynaty, dwie szklanki wody, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut.
Gotowe mięso wyjąć z szybkowara, do wywaru wlać śmietan.ę i blenderem zmiksować na sos, sos bez mąki jest gęsty dzięki cebuli, śmietanie, podawać z ziemniakami, mizerią - szynka marynowana w jogurcie,musztardzie z cebulą z szybkowara jest bardzo soczysta, krucha,aromatyczna..........SMACZNEGO!!!
szynka świeża wieprzowa 1,5 kg, przyprawa do gyrosa Prymat 1 opakowanie, jogurt naturalny 330 gram, musztarda miodowa 4 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 6 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana 12% gęsta 200 gram, ziemniaki ugotowane 50 dag, mizeria: 2 ogórki węże, do smaku cukier, sól, pieprz, ocet winny, śmietana 12% 200 gram, koperek 1 pęczek
Przyprawę wsypać do miski, wlać jogurt, dodać musztardę miodową i wymieszać, do marynaty włożyć mięso i dokładnie marynatą natrzeć, schować do lodówki na całą noc.
W szybkowarze na oleju zrumienić mięso, cebule, wlać resztę marynaty, dwie szklanki wody, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut.
Gotowe mięso wyjąć z szybkowara, do wywaru wlać śmietan.ę i blenderem zmiksować na sos, sos bez mąki jest gęsty dzięki cebuli, śmietanie, podawać z ziemniakami, mizerią - szynka marynowana w jogurcie,musztardzie z cebulą z szybkowara jest bardzo soczysta, krucha,aromatyczna..........SMACZNEGO!!!
1.07.2019
Składniki:
rabarbar 50 dag, cukier 4 łyżki, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, herbatniki 3 opakowania, puder cukier do posypania
Składniki temperatura pokojowa = obrany rabarbar drobno p0kroić, wsypać cukier, wlać 350 ml wody i gotować z 5 minut, kisiel wymieszać w 100 ml wody i wlać do rabarbaru, mieszać do zgęstnienia kisielu, dobrze wystudzić.
Żółtka, cukier utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach.
Połówki czereśni bez pestek wymieszać w mące ziemniaczanej i wsypać do masy serowej, białka ubić na sztywną pianę (piana powinna być mocno sztywna po ubiciu i od razu do masy serowej delikatnie wmieszana łyżką, białka zawsze ubijam o temperaturze pokojowej) i dodać do masy serowej, łyżką delikatnie połączyć składniki.
Forma 20x15 cm (dla męża do pracy) i tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki i wyłożyć kisielowy rabarbar.
Masę serową do pełnego wyłożyć na rabarbar, wierzch łyżką wygładzić.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, w formach serniki wystudzić i schować do lodówki aby kisielowy rabarbar stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Sernik jest niezwykle kremowy i delikatny, bez dodania tłuszczu do masy serowej dzięki użyciu twaróg Sernikowy z Mascarpone Président,który idealnie nadaje się do serników pieczonych, pyszny, łatwy sernik z czereśniami na herbatnikach i kisielowym rabarbarze, nie jest za mocno słodki..........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1kg wiaderko,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki,
czereśnie bez pestek 50 dag,
mąka ziemniaczana 2 łyżki
rabarbar 50 dag, cukier 4 łyżki, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, herbatniki 3 opakowania, puder cukier do posypania
Składniki temperatura pokojowa = obrany rabarbar drobno p0kroić, wsypać cukier, wlać 350 ml wody i gotować z 5 minut, kisiel wymieszać w 100 ml wody i wlać do rabarbaru, mieszać do zgęstnienia kisielu, dobrze wystudzić.
Żółtka, cukier utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach.
Do żółtek dodać twaróg Sernikowy z Mascarpone Président, wsypać kaszę manną, budyń, mikserem połączyć dokładnie składniki.
Połówki czereśni bez pestek wymieszać w mące ziemniaczanej i wsypać do masy serowej, białka ubić na sztywną pianę (piana powinna być mocno sztywna po ubiciu i od razu do masy serowej delikatnie wmieszana łyżką, białka zawsze ubijam o temperaturze pokojowej) i dodać do masy serowej, łyżką delikatnie połączyć składniki.
Forma 20x15 cm (dla męża do pracy) i tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki i wyłożyć kisielowy rabarbar.
Masę serową do pełnego wyłożyć na rabarbar, wierzch łyżką wygładzić.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, w formach serniki wystudzić i schować do lodówki aby kisielowy rabarbar stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Sernik jest niezwykle kremowy i delikatny, bez dodania tłuszczu do masy serowej dzięki użyciu twaróg Sernikowy z Mascarpone Président,który idealnie nadaje się do serników pieczonych, pyszny, łatwy sernik z czereśniami na herbatnikach i kisielowym rabarbarze, nie jest za mocno słodki..........SMACZNEGO!!!
30.06.2019
Tarkę wygrałam z zestawem soków Hortex z konkursu na Durszlaku i jestem bardzo zadowolona z jej używania, faktycznie ząbki czosnku, kawałki imbiru do samego końca wszystko zetrze, również mniejsze rzodkiewki lub duże przekrojone, orzechów, gałki nie próbowałam na razie.
Tarka wykonana z wysokiej jakości tworzywa i metalu, posiada wkładany dociskacz.
Umożliwia dokładne przetarcie produktu do samego końca. Idealna do tarcia czosnku, orzechów, imbiru, gałki itp. Posiada praktyczny uchwyt, dzięki któremu można ją powiesić w kuchni, cena około 10 zł.
Składniki:
Składniki temperatura pokojowa = miękką palmę, cukier, jajka, aromat migdałowy utrzeć mikserem do spienienia, będą grudki i tak ma zostać, ucierać z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem, kisiel bez cukru, wlać mleko i krótko mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
jajka 6 sztuk "L",
palma miękka 250 gram,
cukier 1 szklanka,
aromat migdałowy 2 krople,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
kisiel truskawkowy 1 opakowanie,
mleko 3/4 szklanki,
truskawki 70 dag,
cukier puder - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = miękką palmę, cukier, jajka, aromat migdałowy utrzeć mikserem do spienienia, będą grudki i tak ma zostać, ucierać z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem, kisiel bez cukru, wlać mleko i krótko mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma silikonowa 26 cm i 20x15 cm (mniejsza do pracy męża), ciasto wyłożyć łyżką do form, wygładzić wierzch.
Truskawki bez szypułek opłukane osuszone na durszlaku, truskawki poukładać gęsto na cieście.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto ucierane z dodatkiem kisielu w proszku bez cukru jest bardzo smacznym pomysłem jako baza do owoców, ciasto jest zwarte i owoce tak nie rozmiękczają ciasta..........SMACZNEGO!!!
29.06.2019
Składniki:
margaryna Śniadaniowa Klasyczna 6 łyżek, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, papryka czerwona 6 sztuk średnie, papryka zielona lekko ostra 1 sztuka, włoszczyzna młoda 1 pęczek, czosnek młody 1 główka, cukinia 2 sztuki średnie, długie łodyżki natki pietruszki z 1 pęczka, kucharek 2 łyżki, pieprz ziołowy 2 łyżki, sok pomidorowy 400 ml, woda 1 szklanka
Na margarynie Śniadaniowa Klasyczna zeszklić pokrojone cebule z cukrem w garnku teflonowym, nie przypali składników.
Następnie dodawać wg kolejności: papryki pokrojone, włoszczyznę w blenderze rozdrobnioną, pieprz ziołowy, pokrojone cukinie, łodyżki natki pietruszki (kroję drobno nożyczkami, w łodyżkach jest więcej aromatu niż w listkach), czosnek pokrojony, wlać sok pomidorowy, wsypać paprykę chili.
Na koniec wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 15 minut.
Ponownie margaryna Śniadaniowa Klasyczna sprawdziła się w kolejnej potrawie, idealna potrawa również na śniadanie podane np. z tostami, pieczywem, takie śniadanie jest sycące na większość dnia..........SMACZNEGO!!!
margaryna Śniadaniowa Klasyczna 6 łyżek, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, papryka czerwona 6 sztuk średnie, papryka zielona lekko ostra 1 sztuka, włoszczyzna młoda 1 pęczek, czosnek młody 1 główka, cukinia 2 sztuki średnie, długie łodyżki natki pietruszki z 1 pęczka, kucharek 2 łyżki, pieprz ziołowy 2 łyżki, sok pomidorowy 400 ml, woda 1 szklanka
Na margarynie Śniadaniowa Klasyczna zeszklić pokrojone cebule z cukrem w garnku teflonowym, nie przypali składników.
Następnie dodawać wg kolejności: papryki pokrojone, włoszczyznę w blenderze rozdrobnioną, pieprz ziołowy, pokrojone cukinie, łodyżki natki pietruszki (kroję drobno nożyczkami, w łodyżkach jest więcej aromatu niż w listkach), czosnek pokrojony, wlać sok pomidorowy, wsypać paprykę chili.
Na koniec wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 15 minut.
Ponownie margaryna Śniadaniowa Klasyczna sprawdziła się w kolejnej potrawie, idealna potrawa również na śniadanie podane np. z tostami, pieczywem, takie śniadanie jest sycące na większość dnia..........SMACZNEGO!!!
28.06.2019
Składniki:
twaróg śmietankowy 70 dag, śmietana gęsta 18% 200 gram, rodzynki 100 gram sparzone, cukier puder 3 łyżki, cukier puder do posypania - ile potrzeba
jajka 2 sztuki "L",
mąka tortowa 4 szklanki,
kurkuma mielona 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
sól 1/2 łyżeczki,
mleko 3/4 litra,
woda gazowana 1,5 szklanki,
olej rzepakowy 4 łyżki
twaróg śmietankowy 70 dag, śmietana gęsta 18% 200 gram, rodzynki 100 gram sparzone, cukier puder 3 łyżki, cukier puder do posypania - ile potrzeba
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, sól, kurkumę, wbić jajka, wlać olej rzepakowy, wodę gazowaną, mleko (jeśli trzeba to mleka dolać tyle, aby ciasto było dość lejące), rózgą dobrze wymieszać składniki, odstawić na godzinę.
Patelnię naleśnikarkę 22 cm raz natrzeć olejem i mocno rozgrzać, na gorącą patelnię wlać porcję ciasta i smażyć ( po ok 2 minuty z każdej strony) złociste naleśniki z każdej strony.
Twaróg widelcem połączyć z cukrem, śmietaną, dodać sparzone gorącą wodą rodzynki i odcedzone z wody i dobrze wymieszać z twarogiem.
Na każdy naleśnik rozsmarować porcje twarogu z 2 łyżki.
Naleśnik z nadzieniem składać na pół i jeszcze raz na pół, przed podaniem posypać pudrem cukrem na talerzu - naleśniki z dodatkiem kurkumy są zdrowe, mają piękny złocisty kolor, pasują do każdego nadzienia na słodko i na wytrawnie..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
podudzia kurczaka bez kości 60 dag, mąka pszenna 1/2 szklanki, margaryna Śniadaniowa Klastyczna 6 łyżek, kostka rosołowa cielęca 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ziemniaki młode 3 sztuki, włoszczyzna młoda 1 pęczek, kapusta młoda 1 główka mała, kalafior 1/2 główki, papryka czerwona 2 sztuki, przyprawa węgierska 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, pieprz ziołowy 1 łyżka, koperek 1 pęczek
Margarynę Śniadaniowa Klasyczna stopić w dużym garnku, wsypać pokrojone w kostkę podudzia kurczaka wymieszane w mące pszennej, zrumienić co jakiś czas mieszać, wsypać pokrojoną cebulę i kostki rosołowe.
Następnie wsypać pokrojone, obrane ziemniaki, wymieszać, podsmażać z 3 minuty.
Wsypać rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę razem z nacią selera, pokrojoną dość drobno kapustę, przyprawę węgierską, czerwoną paprykę, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając.
Wlać wodę, wsypać pieprz ziołowy, paprykę ostrą i izagotować, na średnim ogniu gotować z 30 minut, na koniec wsypać koperek - zupa jest smaczna, aromatyczna, my lubimy zupę warzywną również zjeść na śniadanie, daje nam energii do pracy czy innych czynności domowych, margaryna Śniadaniowa Klasyczna również sprawdziła się w zupie...........SMACZNEGO!!!
podudzia kurczaka bez kości 60 dag, mąka pszenna 1/2 szklanki, margaryna Śniadaniowa Klastyczna 6 łyżek, kostka rosołowa cielęca 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ziemniaki młode 3 sztuki, włoszczyzna młoda 1 pęczek, kapusta młoda 1 główka mała, kalafior 1/2 główki, papryka czerwona 2 sztuki, przyprawa węgierska 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, pieprz ziołowy 1 łyżka, koperek 1 pęczek
Margarynę Śniadaniowa Klasyczna stopić w dużym garnku, wsypać pokrojone w kostkę podudzia kurczaka wymieszane w mące pszennej, zrumienić co jakiś czas mieszać, wsypać pokrojoną cebulę i kostki rosołowe.
Następnie wsypać pokrojone, obrane ziemniaki, wymieszać, podsmażać z 3 minuty.
Wsypać rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę razem z nacią selera, pokrojoną dość drobno kapustę, przyprawę węgierską, czerwoną paprykę, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając.
Wlać wodę, wsypać pieprz ziołowy, paprykę ostrą i izagotować, na średnim ogniu gotować z 30 minut, na koniec wsypać koperek - zupa jest smaczna, aromatyczna, my lubimy zupę warzywną również zjeść na śniadanie, daje nam energii do pracy czy innych czynności domowych, margaryna Śniadaniowa Klasyczna również sprawdziła się w zupie...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)