jajka 6 sztuk "L",
palma miękka 250 gram,
cukier 1 szklanka,
aromat migdałowy 2 krople,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
kisiel truskawkowy 1 opakowanie,
mleko 3/4 szklanki,
truskawki 70 dag,
cukier puder - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = miękką palmę, cukier, jajka, aromat migdałowy utrzeć mikserem do spienienia, będą grudki i tak ma zostać, ucierać z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem, kisiel bez cukru, wlać mleko i krótko mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma silikonowa 26 cm i 20x15 cm (mniejsza do pracy męża), ciasto wyłożyć łyżką do form, wygładzić wierzch.
Truskawki bez szypułek opłukane osuszone na durszlaku, truskawki poukładać gęsto na cieście.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto ucierane z dodatkiem kisielu w proszku bez cukru jest bardzo smacznym pomysłem jako baza do owoców, ciasto jest zwarte i owoce tak nie rozmiękczają ciasta..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz