Składniki:
pęczek botwinki 2 sztuki,
woda 4 szklanki,
kostka rosołowa 2 sztuki,
ogórki gruntowe 4 średnie,
rzodkiewka 1 pęczek,
ząbki czosnku 4 sztuki,
szczypiorek 1 pęczek,
koperek 1 pęczek,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
cukier 4 łyżki,
ocet - do smaku,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
maślanka 1 litr,
jajka ugotowane na twardo 8 sztuk
Umytą botwinkę drobno pokroić do garnka, kroję liście, łodyżki, buraczki,wlać wodę, wsypać kostki rosołowe i gotować po zagotowaniu z 5 minut, dobrze wystudzić, najlepiej przygotować wieczorem.
Obrane ogórki, rzodkiewki duże zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać drobno pokrojony opłukany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, czosnek starty w tarce do czosnku lub roztarty z ciut solą.
Do zimnej botwinki wsypać pokrojone składniki, pieprz mielony, wlać zimną maślankę, ocet, dobrze wymieszać, ewentualnie dodać do smaku soli, schować do lodówki.
Jajka ugotować na twardo, obrane pokroić na ćwiartki, podawać w chłodniku - chłodnik na upalne jest najlepszą zupą, gasi pragnienie, ochładza ciało od środka, jest pełen witamin, energii..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz