Składniki:
szynka świeża wieprzowa 1,5 kg,
przyprawa do gyrosa Prymat 1 opakowanie,
jogurt naturalny 330 gram,
musztarda miodowa 4 łyżki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
cebula 6 sztuk,
woda 4 szklanki,
śmietana 12% gęsta 200 gram,
ziemniaki ugotowane 50 dag,
mizeria: 2 ogórki węże, do smaku cukier, sól, pieprz, ocet winny, śmietana 12% 200 gram,
koperek 1 pęczek
Przyprawę wsypać do miski, wlać jogurt, dodać musztardę miodową i wymieszać, do marynaty włożyć mięso i dokładnie marynatą natrzeć, schować do lodówki na całą noc.
W szybkowarze na oleju zrumienić mięso, cebule, wlać resztę marynaty, dwie szklanki wody, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut.
Gotowe mięso wyjąć z szybkowara, do wywaru wlać śmietan.ę i blenderem zmiksować na sos, sos bez mąki jest gęsty dzięki cebuli, śmietanie, podawać z ziemniakami, mizerią - szynka marynowana w jogurcie,musztardzie z cebulą z szybkowara jest bardzo soczysta, krucha,aromatyczna..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz